Hlavní obsah

Česká ekonomika na rozdíl od německé neklesla. Zůstává na 2,7 %

ilustrační foto.

Reklama

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí rostla o 2,7 procenta, stejně jako v prvních třech měsících letošního roku.

Článek

Vyplývá to ze zpřesněného odhadu a revidovaných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mezičtvrtletně byl hrubý domácí produkt vyšší o 0,7 procenta.

„Tahounem růstu byla hlavně domácí poptávka,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Výdaje domácností vzrostly proti stejnému období loňského roku o 2,7 procenta, výdaje vládních institucí se zvýšily o 3,4 procenta. Příspěvek zahraniční poptávky k meziročnímu růstu HDP byl 1,1 procentního bodu.

Tvorba hrubého fixního kapitálu meziročně rostla o 0,9 procenta. „Podpořena byla zejména investiční aktivitou sektoru vládních institucí,“ uvedli statistici. V meziročním srovnání vzrostly například investice do bydlení a ostatních budov, méně se investovalo do dopravních prostředků a strojů.

Saldo zahraničního obchodu se ve druhém čtvrtletí zvýšilo o 13,9 miliardy korun. Vývoz zboží a služeb meziročně rostl o 2,2 procenta. Tažen byl hlavně obchodem s elektronickými a optickými přístroji a vývozem dopravních prostředků. Dovoz zboží a služeb byl vyšší o 1,4 procenta. Ovlivnil ho hlavně obchod se základními kovy a subdodávky pro automobilový průmysl.

Reklama

Související témata:

Doporučované