Hlavní obsah

Zemětřesení v České poště. Podnik propustí 1 500 zaměstnanců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Pošta bude propouštět, státní podnik aktuálně projednává změny u 2371 pozic a výpověď se má týkat zhruba 1 500 lidí.

Článek

Česká pošta chce v prosinci propustit zhruba 1 500 zaměstnanců. O svém plánu už informovala Úřad práce s tím, že zaměstnance propustí kvůli zvýšení efektivity práce.

Jako první s informací přišel deník Echo24.cz, který ji zjistil z korespondence mezi Českou poštou a Úřadem práce „Výpovědi z pracovního poměru budou zaměstnancům, kteří se v důsledku tohoto rozhodnutí stanou nadbytečnými, doručeny v prosinci,“ uvádí pošta v dopise pro Úřad práce.

Chystané propouštění pro Seznam Zprávy potvrdila předsedkyně odborů České pošty Jindřiška Budweiserová.

„Česká pošta připravuje velké organizační změny. Od března chce rušit pracovní pozice. Zároveň však budou vznikat pozice nové. Jsme v procesu projednávání. Budeme měnit organizaci práce na pobočkách i systém doručování a je třeba celý proces optimalizovat,“ popisuje aktuální situaci Budweiserová.

K personálním změnám by podle ní mělo dojít od začátku března. „Stále jsme ale uprostřed jednání a detaily o propouštění zaměstnanců a změnách v rámci zefektivnění práce nejsou pevně rozhodnuty,“ sdělila.

„Nevíme, kolik lidí přijde o práci. My odbory s tím nesouhlasíme a hádáme se o každého člověka. Ta jednání jsou velmi náročná. Zaměstnavatel jednoduše potřebuje překlopit hospodářský výsledek a pošta má velké náklady na počet zaměstnanců. Podnik je ve složité ekonomické situaci,“ dodala.

Mluvčí firmy Matyáš Vitík pro agenturu ČTK upřesnil, že k 1. březnu příštího roku zanikne 2 371 pracovních míst a podnik propustí zhruba 1500 lidí. Část rušených pozic totiž byla neobsazená. Propuštěným nabídne pošta rekvalifikaci, sdělil Vitík.

Česká pošta zaměstnávala podle výroční zprávy ke konci roku 2019 celkem 28 927 osob, o místo by tedy mělo přijít zhruba pět procent z nich. Pokud se plán uskuteční, půjde o největší zeštíhlení České pošty za poslední roky - a to jak v podílu propuštěných, tak v absolutních číslech.

Pro ty zaměstnance, které o své místo přijdou, mají odbory v plánu zařídit finanční kompenzace nad rámec zákona. „Kolik jich ale fyzicky bude, to opravdu teď nevíme,“ dodává předsedkyně odborů pro Seznam Zprávy.

O propouštění nesdělilo podrobnější informace ani Ministerstvo vnitra, pod které podnik spadá.

„Česká pošta je samostatný podnik s vlastním vedením. Ministerstvo funguje jen ve funkci zakladatele a má v dozorčí radě své zástupce. Vzhledem k tomu nemá žádný vliv ani podíl na propouštění zaměstnanců tohoto podniku,“ sdělil tiskový mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška na dotaz redakce Seznam Zpráv.

Během pondělního odpoledne ale na svůj twitterový účet přidal šéf resortu Jan Hamáček příspěvek, ve kterém žádá Českou poštu o vysvětlení. Zároveň pozval nejvyšší představitele podniku k projednání hromadných výpovědí. Schůzku naplánoval na tento čtvrtek.

Podle korespondence Úřadu práce a České pošty by se pak nejvíce mělo propouštět v Praze. Vedení České pošty bude rozdávat výpovědi napříč všemi oblastmi práce. Nevyhnou se jim zaměstnanci poštovních přepážek, listonoši ani řidiči nebo další pracovníci poštovní přepravy.

„Výpovědi z pracovního poměru budou zaměstnancům, kteří se v důsledku tohoto rozhodnutí stanou nadbytečnými, doručeny v prosinci,“ uvádí podle serveru Echo 24 dopis České pošty adresovaný Úřadu práce.

Reklama

Doporučované