Hlavní obsah

Česká pošta v roce 2019: Platit kartou už jde na všech pobočkách

Česká pošta v roce 2019: Platit kartou už jde na všech pobočkách.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle vedení státního podniku se tím pošta přizpůsobuje potřebám zákazníků, kteří jsou zvyklí platit bezhotovostně.

Článek

Česká pošta od pondělí umožňuje placení kartami VISA a MasterCard na všech zhruba 3 200 pobočkách. Přibližně od roku 2015 to bylo možné jen na asi 750 pobočkách, zpravidla ve větších městech. Nyní už se to týká i „vesnických“ jednopřepážkových pošt.

„Vyjednávání lepších podmínek zabralo nějakou dobu a nyní mohu říct, že už to jde,“ řekl generální ředitel České pošty Roman Knap na dotaz novinářů, proč změna nepřišla dřív. Uvedl také, že za dřívějších podmínek by se po rozšíření na všechny pobočky staly některé služby a produkty ztrátovými, a poukázal na pozitivní efekt pro zákazníky i pro personál, kterému ubude manipulace s hotovostí.

Živý vstup Aleše Černého z pošty v Řitce.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Přes přepážky a pokladny České pošty podle Knapa ročně projde 600 miliard korun. Jsou v tom ale zahrnuty i důchody a dávky.

Zákazníci mohou ke svým platbám využít karty VISA a MasterCard vydané jakoukoliv bankou bez omezení. V případě potřeby je v budoucnu možné rozšíření na American Express či Diners Club.

Kolky a losy ne

V minulosti byly vybrané pošty vybaveny dvěma terminály – jeden umožňoval platby kartami ČSOB a druhý ostatní transakce, což klienty omezovalo a znesnadňovalo i práci na pobočkách, přičemž některé pošty disponovaly pouze terminály ČSOB. Aby se mohlo platit kartami na všech poštách, byly terminály od loňského listopadu do letošního června instalovány do pobočkové sítě.

„I když se doba instalace zdá dlouhá, je třeba si uvědomit, že 110 technikům zákaznických služeb prošlo pod rukama celkem 7 719 terminálů, které jsou v evidenci České pošty. Náklady spojené s platbou kartou hradí v plné výši Česká pošta. Díky snížení nákladů bylo možné ve stejném objemu vynaložených prostředků pokrýt více poboček, včetně pošt Partner,“ uvedl obchodní ředitel České pošty Martin Vránek.

Upozornil však na to, že kartami nelze platit za kolky a losy, protože to neumožňuje zákon.

Reklama

Doporučované