Hlavní obsah

České lithium míří na pražskou burzu. Australané zvažují nabídku akcií

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čeští občané zřejmě dostanou šanci vložit své peníze do průzkumu, případně těžby lithia u Cínovce. Australský účastník projektu chce nabídnout akcie na pražské burze.

Článek

Australská investorská skupina European Metals Holdings (EMH), která drží 49 procent v české těžařské firmě Geomet, včera informovala o plánu nabídnout blíže neupřesněný podíl svých akcií na burze.

„Společnost EMH jedná s Burzou cenných papírů Praha o navrhovaném úpisu svých cenných papírů. Vzhledem k velké pozornosti, jaké se těší projekt Cínovec v České republice, by společnost chtěla poskytnout Čechům příležitost, aby mohli do projektu investovat přímo prostřednictvím své domácí burzy,“ napsala EMH na svém webu ve zprávách pro investory.

„Domácí investoři tak dostanou šanci podílet se na potenciálním zisku, ale i riziku cínoveckého projektu,“ říká jeden z původních zakladatelů Geometu, česko-kanadský profesionální prospektor Otto Janout. Netají, že je zvědav na to, jaký zájem na českém kapitálovém trhu nabídka vyvolá, pokud k ní skutečně dojde.

European Metals Holdings (EMH)

Australská investiční společnost specializovaná na průzkum a rozvoj surovinových ložisek.

Roku 2012 koupila českou firmu Geomet, která zahájila průzkum na Cínovci.

V dubnu 2020 se jejím společníkem v Geometu stala skupina ČEZ.

Dnes v Geometu drží ČEZ 51 procent a EMH 49 procent.

EMH zároveň cílí na německý finanční trh. Včera skupina informovala také o tom, že zahájila spolupráci s tamní poradenskou firmou DGWA, jedním „z předních evropských investičních butiků“, zaměřených na těžbu a surovinové zdroje. DGWA bude konzultantem EMH pro vztahy s investory.

„DGWA má kanceláře ve Frankfurtu, Berlíně a Vídni a zastoupení v Austrálii a Belgii. S tímto zázemím se zaměří na rostoucí zájem německy mluvící investorské komunity na investice směřující do oblasti elektromobility a skladování energie,“ píše se na webu EMH. Australská firma se chce zviditelnit ve středoevropských finančních kruzích a získat pevnější pozici na německém kapitálovém trhu. A také těžit z grantů a dotací, které se v Evropě nabízejí.

Pokud se jí podaří pozornost německých investorů získat, mohlo by to zvednout zájem o české lithium. Devětačtyřicetiprocentní podíl v Geometu je totiž dnes jediným živým projektem, které EMH ve svém portfoliu má.

Češi zájem neměli

Průzkum lithiového a cínového ložiska u Cínovce zahájila v roce 2007 skupina českých geologů a prospektorů, kteří se spojili do firmy Geomet. Právě ona je držitelem licencí a přednostních práv na průzkum a případnou těžbu kovů v lokalitě. Australská EMH do Geometu vstoupila před osmi lety, poté, co zakladatelé prospektorské firmy nenašli v Česku investory pro další rozvoj ložiska. Zájem původně neměl ani ČEZ, ani státní podnik Diamo, stejně jako další tuzemské firmy z těžařské či surovinové branže.

Před posledními parlamentními volbami se z cínoveckého lithia stalo horké politické téma. Andrej Babiš a šéfové KSČM obvinili sociální demokraty, kteří v předchozí vládě řídili Ministerstvo průmyslu a surovinovou politiku státu, že připustili „krádež“ českého lithia zahraničními podnikateli. Kontrolu nad projektem i firmou Geomet nakonec letos v dubnu díky navýšení kapitálu v objemu 29,1 milionu eur získala polostátní česká skupina ČEZ. A to i přesto, že část jejích menšinových soukromých akcionářů to považuje za nepřiměřené riziko.

ČEZ: Netýká se nás to

Sám ČEZ nepovažuje případný vstup dalších investorů do své partnerské firmy EMH za důležitý. „V podstatě se nás netýká, jaká je akcionářská struktura našeho partnera, proto jejich plány nekomentujeme,“ říká mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Sám ČEZ o posílení své pozice v projektu vstupem do EMH neuvažuje. „Máme kontrolní většinu v Geometu, ten je držitelem všech práv k ložisku,“ dodal Gazdík.

Otázka je, jak velký může být zájem českých, případně německých investorů o podíly v EMH – i přes bouři, jakou na domácí politické scéně krušnohorské lithium před časem vyvolalo. Projekt je stále rizikový, o těžbě zatím není rozhodnuto.

„Nyní chystáme přípravu demonstrační jednotky, na níž chceme testovat, jak z cínovecké horniny získávat samotné lithium a hydroxid lithia,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. Teprve podle toho, jak se osvědčí dobývání cenné suroviny z nerostu, se ukáže, zda je ložisko komerčně využitelné.

Reklama

Doporučované