Hlavní obsah

Česko bude mít druhý unikátní přístroj na léčbu nádorů mozku. Nemocnice zaplatí 150 milionů

V Česku bude druhý unikátní ozařovací přístroj.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

První podobný přístroj mají v nemocnici v Ostravě. Stál 200 milionů korun a jeho nákup prověřovala i policie.

Článek

Pražská elitní vojenská nemocnice podepsala smlouvu na nákup přístroje CyberKnife.

Dosud je podobný přístroj, který se využívá u onkologických pacientů, jen ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Unikátní je v tom, že dokáže ozařovat s mnohokrát větší přesností než jiné lineární urychlovače.

„Bude zakoupen CyberKnife M6. Nad rámec našich požadavků přístroj obsahuje například rozšíření umožňující směřovat mnohonásobně vyšší dávky záření na přesný cíl, tedy nádor, a zároveň šetřit zdravou tkáň. Dále bude dodávka obsahovat například i robotický stůl,“ uvedl ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral.

Nemocnice v Brně připravuje modernizaci za půl miliardy. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Tomu, že jde o špičkové vybavení, odpovídá i jeho cena. Ústřední vojenská nemocnice za něj zaplatí okolo 150 milionů korun. Přesně 156 236 652 korun včetně DPH.

Je to o zhruba padesát milionů korun méně, než před několika roky zaplatilo právě zdravotnické zařízení v Ostravě. Jeho nákup prověřovala také policie, předražení ale neprokázala, tak nakonec případ loni odložila.

„Vybavení přístroje v Ostravě je vyšší. Ten, co bude v Ústřední vojenské nemocnici, se zaměří zejména na nádory v mozku a míše,“ řekl lékař David Feltl, který byl u nákupu přístroje CyberKnife v Ostravě.

Vojenská nemocnice odhaduje, že v první fázi lékaři ošetří zhruba 250 pacientů za rok. Pro srovnání: CyberKnife v Ostravě léčí asi 600 pacientů ročně. Lékaři tam přístroj využívali však i 16 hodin denně.

Kvůli jeho nákupu přistaví pražská nemocnice jeden z pavilonů. Využívat by CyberKnife chtěli lékaři už během roku 2020.

Vojenská nemocnice žádala Ministerstvo zdravotnictví o nákup tohoto přístroje opakovaně. Uspěla až na čtvrtý pokus. Na nákup dostane dotaci od Ministerstva obrany.

Reklama

Doporučované