Hlavní obsah

Česko vyzkouší covidové pasy. Už od května

Foto: ČTK/ZUMA/Thiago Prudencio, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Češi by měli mezi prvními v Evropě testovat nový covid pas, který má Evropanům usnadnit letní cestování.

Článek

V České republice by se od první poloviny května měly začít testovat takzvané covidové pasy. Ty zjednoduší cestování po členských zemích. Na Twitteru na to upozornil bruselský korespondent České televize Lukáš Dolanský, podle nějž Evropská unie každému státu přispěje na rozběh milionem eur (necelých 26 milionů korun). Seznam Zprávám informaci potvrdili zástupci Evropské komise.

Podle informací Seznam Zpráv bylo Česko zmíněno jako jedna z tuctu zemí zapojených do první vlny pilotního testování. „Konkrétní datum zatím neznáme, ale určitě bude v první polovině května,“ uvedlo tiskové oddělení komise.

V druhé polovině května se k pilotnímu testování připojí další členské země. Zájem o účast potvrdila zhruba dvacítka států. Zatím půjde pouze o technické testování. Ostrý start covid pasů plánuje Unie podle informací České televize už v červnu.

Evropská komise takzvané covid pasy, nazvané „Digital green certificate“ (Digitální zelený certifikát), představila v uplynulých dnech jako možnost, díky které si Evropané budou moct bezpečně užít léto. „S Digitálním zeleným certifikátem zajistíme, že občané Evropské unie a jejich rodinní příslušníci mohou toto léto cestovat bezpečně a s minimem omezení,“ řekl již dříve eurokomisař Didier Reynders.

Pas má pokrýt tři typy certifikátů – absolvované očkování, test či potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19. Certifikáty by měly být v papírové i digitální formě. Komise několikrát zopakovala, že projekt nebude vůči nikomu diskriminační.

Covid pas rovněž bude pro všechny zdarma a podle pátečního vyjádření Reynderse pro Českou televizi bude Unie vyvíjet tlak na to, aby státy zlevnily i testy na přítomnost koronaviru, které využívají lidé, již ještě nejsou očkovaní. „Spolupracujeme s Českou republikou jako s ostatními dvaceti šesti státy, abychom si byli jisti, že máme připravené technické podmínky. Aby si všichni občané mohli požádat o certifikát, kde budou uvedena všechna očkování, prodělané nemoci nebo testy,“ řekl ČT Reynders.

Státy si budou pro covid pas vyvíjet vlastní aplikaci, která však bude akceptovat certifikáty ostatních členských zemí. Právě na jejich vývoj půjde výše zmíněný příspěvek. Na jednotlivých státech pak bude, zda covid pas, který vznikne primárně kvůli cestování, využijí pro své obyvatele i k účasti na koncertech či cestě do restaurace. „Bude to na jejich rozhodnutí, ale pokud tak učiní, chceme, aby to bylo odůvodněné. Nesmí docházet k diskriminaci,“ dodal Reynders.

Reklama

Související témata:

Doporučované