Hlavní obsah

Český průmysl se oklepává. Ale nových zakázek ubývá

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj českého průmyslu.

Reklama

Průmyslová produkce v červenci po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o pět procent. V porovnání s červnem rostla o 5,7 procenta.

Článek

Český průmysl se postupně zvedá z největšího propadu vyvolaného koronavirovou pandemií.

Průmyslová produkce v červenci po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně sice meziročně klesla o 5 procent, ale v porovnání s červnem se zvýšila o 5,7 procenta.

K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 10,1 %), výroba strojů a zařízení (pokles o 9,3 %) a výroba pryžových a plastových výrobků (pokles o 7 %).

Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích ostatní zpracovatelský průmysl (růst o 7,7 %), výroba papíru a výrobků z papíru (růst o 6,7 %) a výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla a klimatizovaného vzduchu (růst o 0,4 %).

Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 3,6 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 1,6 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 7,8 %. Nejvyšší pokles zakázek hlásí klíčové odvětví českého průmyslu, tedy výroba automobilů.

Zahraniční obchod ČR v červenci skončil v přebytku 13,4 miliardy korun, meziročně tak byl o 15,2 miliardy vyšší a ve sledovaném měsíci dosáhl nejvyšší hodnoty. K vyššímu přebytku opět přispěl pokles dovozu.

Podle analytiků se bude stav průmyslu postupně zlepšovat. Nicméně meziroční propad bude přetrvávat i v dalších měsících a za celý letošní rok může pokles činit až 15 procent. Průmysl se podle nich dostane na úroveň před pandemií koronaviru zřejmě až v roce 2022.

„Meziroční pokles ‚jen‘ o pět procent značí, že se průmysl z totálního zastavení a šoku v březnu a dubnu postupně dostal téměř na normální čísla. Bohužel ale zároveň vidíme v posledních dnech opět výrazný nárůst počtu nakažených a je pravděpodobné, že epidemiologická situace bude v následujících měsících z provozního hlediska opět komplikovat nejen výrobu, ale i možnost prodeje, provozu služeb, a tím pádem i odbyt a spotřebu,“ myslí si Petr Smutný, partner poradenské společnosti PwC Česká republika.

Horší zprávy dorazily i z Německa. Růst průmyslové výroby v Německu v červenci oproti předchozímu měsíci zpomalil na 1,2 procenta z červnových 9,3 procenta. Údaje signalizují, že nelze očekávat rychlý návrat produkce na úrovně z období před příchodem koronavirové krize.

Lepší se i stavebnictví

Propad stavební výroby v Česku mírně zpomalil. V červenci se reálně meziročně snížila o 10,4 procenta po červnovém revidovaném poklesu o 11,8 procenta. V červenci si pohoršilo pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, i inženýrské stavby, mezi něž patří hlavně dopravní infrastruktura.

Reklama

Doporučované