Hlavní obsah

Čeští politici reagují na Bidenovo vítězství. Pogratuloval i Zeman

Foto: Shutterstock.com

Nově zvolený americký prezident Joe Biden.

Reklama

Víra ve zlepšení vztahů s Evropou i ve zlepšení politické kultury. To si od Joea Bidena v křesle amerického prezidenta slibují čeští politici. Jiří Dienstbier označil porážku Donalda Trumpa za „konec noční můry v Bílém domě“.

Článek

Joe Biden byl zvolen 46. prezidentem USA. Z celého světa se mu hned začaly sbíhat gratulace. Na zvolení nového amerického prezidenta ihned zareagovali i čeští političtí představitelé a další osobnosti. Premiér Andrej Babiš (ANO) věří, že se příbližilo uzavření obchodní dohody Spojených států s EU.

Mezi prvními přišel s reakcí na Twitteru pirátský předseda Ivan Bartoš, podle nějž vítězství Bidena znamená pro Evropu novou éru spolupráce na řešení největších výzev, jakými jsou třeba změna klimatu, rostoucí vliv autoritářských států či obnova ekonomik po koronaviru.

K americkým volbám se vyjádřili i členové vládnoucí ČSSD. Na příklad ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová sdílela vzkaz Joe Bidena po oznámení volebního vítězství, který doplnila emotikonem srdce. Bidenovi k vítězství poblahopřál také vicepremiér Jan Hamáček. „Joe Biden a zejména jeho poradci jsou euroatlantisti, lidé, kteří mají zájem o rozvoj vztahů s Evropou,“ zhodnotil v České televizi ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pozitiva nového prezidenta.

„Těším se na všestrannou a přátelskou spolupráci. Pro ČR je důležité, aby se nový prezident aktivně přihlásil ke spojeneckým závazkům vůči NATO a usiloval o uzavření obchodní dohody s EU,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Z vládního hnutí reagovala i místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová, která vyjádřila naději na nový začátek transatlantických vztahů.

Prezident Miloš Zeman, který byl podporovatelem Donalda Trumpa, se rovněž přidal k celosvětovým gratulacím. „Přestože jsou naše bilaterální vztahy vynikající, i jim by prospěl svěží impuls, na který jsme připraveni a jenž může s Vaší administrativou přijít. Mohu Vás ujistit, že pro Českou republiku i pro mne osobně je přátelství se Spojenými státy americkými velmi důležité,“ napsal Zeman Bidenovi. Celý text na svém facebookovém profilu zveřejnil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

S gratulací přispěchal i nezávislý senátor Jiří Drahoš či předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vyhrál ten, který vedl kampaň slušně, držel se zásad a myslel ve svých projevech i na ty, kteří mu nedali svůj hlas. To je naprosto zásadní, protože zakopání příkopů po Donaldu Trumpovi bude nejlepší zprávou pro USA i pro nás,“ uvedla.

„Já mám radost, že letos vyhrál kandidát s největším počtem hlasů. Joe Biden, ať si o něm, jeho kampani či politice myslíme cokoliv, tak bude prezidentem amerického lidu. Hodně štěstí při výkonu mandátu,“ napsal předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

S vítězem amerických voleb je spokojený pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Věřím, že představuje nejen lepší volbu pro celý svět, ale že reprezentuje také lepší politickou kulturu,“ vzkázal.

„Věřím, že v příštích letech bude nadále rozvíjeno spojenectví a přátelství mezi USA a ČR. USA mají klíčovou roli z hlediska bezpečnosti Evropy, síly západní civilizace, obrany demokracie a svobody ve světě,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Emotivně na konec Donalda Trumpa v Bílém domě zareagoval europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09):

Někteří politici reagovali už s předstihem. Třeba pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík nebo bývalý senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) reagovali na možné Bidenovo vítězství už v pátek večer. „Konec noční můry v Bílém domě, vší té špíny, lží, nenávisti a konspiračních teorií,“ uvedl bývalý senátor.

Kromě politiků reagovaly na Bidenův úspěch i další české osobnosti. Třeba rektorka Mendelovy univerzity v Brně a členka koroNERVu Danuše Nerudová připomněla, že spolu s Bidenem nastoupí do funkce viceprezidentky Kamala Harrisová. „Aby to v těch gratulacích nezapadlo. Kamala Harrisová přepisuje historii USA a stává se první ženou zvolenou na post viceprezidenta,“ přidala ke gratulaci.

Reklama

Doporučované