Hlavní obsah

Chaloupky v září v Třebíči otevřou první lesní mateřskou školu na Vysočině

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vzdělávací centrum Chaloupky otevře od září v Třebíči první lesní mateřskou školu na Vysočině registrovanou ve školském rejstříku.

Článek

Doposud v kraji fungovaly pouze lesní kluby, pro která neplatí stejná pravidla jako pro školská zařízení. „Dnes se v jejím sídle konalo pracovní setkání rodičů dětí, které ji budou od září navštěvovat. Prozatím jich je přihlášených sedm, školka je určená až pro 24 dětí,“ řekla Adéla Svobodová, vedoucí pedagožka nové školky. Děti lze do školky přihlásit až do září.

Lesní školky jsou alternativou k tradičnímu předškolnímu vzdělávání. Kladou důraz na pobyt dětí v přírodě a vzdělávání mimo učebny. Zájemci o třebíčskou školku měli podle Svobodové jasnou představu o tom, co lesní školka znamená. „Přišli ale i rodiče, kteří například nevěděli, že děti musejí být v naší rejstříkové školce očkované, takže jsme měli poměrně velký zájem od rodičů, kteří mají neočkované děti, nicméně, to bohužel nejde,“ řekla Svobodová.

O třebíčskou lesní školku měla dnes zájem i Petra Vítková. Od září do ní chce na několik dní v týdnu posílat svého syna, kterému bude v září dva a půl roku. „Hodně volného času trávíme rádi v přírodě, proto pro něj hledáme něco takového. Pobyt venku je dobrý i pro imunitu. A celkově nemám moc ráda, když si děti hrají s mobily a plastovými hračkami. Raději, ať lítá pěkně venku,“ řekla Vítková.

Třebíčská lesní školka sídlí na pozemku na jižním okraji města, který si Chaloupky pronajímají od města. Zatím tvoří její zázemí jedna maringotka, v plánu je ale přistavit další a mezi ně zastřešenou terasu. Na louce by také mělo stát týpí. Dnes rodiče pomáhali s postavením pískoviště nebo kompostovatelných toalet. „A v průběhu školního roku chceme hodně pozemek dotvářet s dětmi, měly by tady být vyvýšené záhony, menší prolézačky, ale to bude hodně záležet na dětech, co by si tady přály, budeme to tvořit společně,“ řekla Svobodová.

Součástí pozemku je i sad, který bude školka postupně zvelebovat. Podle koordinátorky Ivety Machátové, která zajišťovala vznik školky, by mohl sloužit pro setkávání dětí s klienty nedalekého alzheimercentra. „Chceme to zaměřit na sociální interakci, máme s tím zkušenosti, jedním z našich center jsou Baliny, které je zaměřené na sociální služby, máme sociální rehabilitaci pro jednotlivce i celé skupiny,“ řekla Machátová. Mezigenerační kontakt podle ní může být přínosem pro seniory i děti.

Lesní kluby nejsou na rozdíl od mateřských škol ve školském rejstříku ministerstva školství. Stát nepřispívá na mzdy jejich pedagogů a děti, které kluby navštěvují a jsou školou povinné, včetně povinného ročníku mateřské školy před nástupem do školy, musí mít zároveň vyjednanou možnost individuálního vzdělávání. Naproti tomu v lesních mateřských školách povinnou školní docházku plnit lze.

Organizace Chaloupky jako středisko ekologické výchovy funguje od roku 1992 a v Kraji Vysočina má šest poboček.

Reklama

Související témata:

Doporučované