Hlavní obsah

Chaos po tornádu. Lidé netuší, kdy dostanou peníze a na co je mohou použít

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé v obcích zasažených tornádem si stěžují na nejasnosti ohledně státní pomoci. Vládní dotace lze použít jen na obnovu poničených domů či nová obydlí. Například novou kuchyňskou linku nebo garáž za ně pořídit nesmí.

Článek

Často přišli o všechno. Tornádo jim odneslo domy, auta i zahrady. Část lidí ze zasažených obcí si teď stěžuje na informační chaos. Přestože se v Česku vzedmula nevídaná vlna solidarity, zasažení netuší, kdy peníze na návrat do běžného života dostanou a na co je mohou použít.

Rodiče Martina Veselého žijí v Mikulčicích, kde tornádo zdevastovalo několik stovek domů. Ten jejich má zničenou střechu a první patro. „To, co by pomohlo, je informovanost. Je to další starost, která bere energii a čas, který teď potřebujeme na rychlou opravu. Navíc není nikdo schopen říct, jak přesně postupovat,“ postěžoval si na Twitteru.

K informačním šumům přispěl také středeční vládní obrat. Kabinet na mimořádném jednání schválil změny dotačního programu Živel, který počítá až s dvoumilionovou dotací pro zasažené bouří.

+11

Státní dotace se podle nového zadání nebudou krátit o dary z veřejných sbírek. Ač to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) dřív popírala, pojištění lidé přece jen dostanou výhodu. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. „Těch třicet procent zůstane lidem na jakoukoli škodu. Je jasné, že škoda není jen na nemovitostech, ale je na zahradách, kůlnách,“ doplnila ve Sněmovně Dostálová.

Státní peníze zamíří k majitelům na opravy a výstavby domů. „Reagujeme na mnoho příběhů, které jsme vyslyšeli. Že se to vyvíjí v čase? Je dobře, že na to vláda reaguje,“ reagovala na kritiku ministryně.

Až dvoumilionová státní dotace má však několik podmínek. Na co si tedy dát pozor?

Peníze v programu Živel míří pouze na zdevastovaná a poničená obydlí. Lidé tak peníze využijí třeba na nová okna či střešní tašky. Nelze za ně pořídit novou garáž nebo kuchyňskou linku, kterou tornádo odneslo. Pokud škody přesáhnou dva miliony a dotčený neměl pojistku, může si vzít až třímilionový úvěr s jednoprocentním úrokem.

Státní injekce nejdřív zamíří lidem, jejichž domy už nestojí nebo jsou určené k demolici. Dostanou až půlmilionovou zálohu. Musejí si ale dát pozor na to, aby nový dům či byt příliš nepřesáhl parametry původního. Vládní nařízení výměry detailně řeší.

Úředníci přiznávají, že většině lidí státní peníze dorazí na účty až s odstupem. „Bude toho hodně. Peníze v řádů několika dnů čekat nelze, ale doufám, že v řádu měsíce budeme první vlaštovky vyplácet,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitelka Státního fondu podpory investic Hana Pejpalová.

Pejpalová společně s dalšími sedmi kolegy o prodlouženém víkendu přijala téměř sedm stovek žádostí o dotaci. Úřadovali přímo v obcích zasaženým tornádem, využili místní krizové štáby. „Odhaduji, že minimálně v polovině případů budou škody vyšší než dva miliony korun. Domy jsou skutečně hodně poškozené. Často zbyly jen obvodové zdi,“ doplnila Pejpalová.

Přestože zájemci o dotaci vyplnili s úředníky jednoduché formuláře, cesta ke státní pomoci není lehká. Žadatel musí doložit kvalifikovaný odhad s vyčíslením nákladů na opravy poškozeného domu nebo projekt na výstavbu nového. Projektanti však v návalu žádostí často nejsou k dispozici. A stejně tak pracovníci pojišťoven. U pojištěných domů je totiž nutné doložit předpokládanou výši pojistného plnění. Dotace je také podmíněná uzavřenou pojistkou.

Bez jejich razítek se dotace nerozjedou. „Pojišťováci nestíhají chodit. Je toho strašně moc,“ potvrdila Jaroslava Sečkářová z Moravské Nové Vsi.

Pondělním příspěvkem na Twitteru vyvolala lavinu reakcí. Upozornila, že se mají státní dotace krátit o pojistné a dary. Také proto vláda nařízení ve středu změnila.

Sečkářová teď řeší opravy jak svého domu, tak domu matky, kterou musela na čas umístit do domova s pečovatelskou službou v Bojanovicích. Zatímco svůj dům pojištěný má, maminka nikoli. Sečkářová tak vše řeší nadvakrát. „Administrativní záležitosti nám ubírají síly. Častokrát se k nám informace dostávají zcela náhodně nebo vůbec. Pořád musím chodit na obec a zjišťovat, co je nového. Jsou tam fronty a taky tam chudáci neví, co dělat jako první. Ale moc se snaží, jsou vstřícní,“ dodala.

Na pomoc obcím po tornádu se skrze charitu vybralo přes miliardu korun. Některé organizace už peníze rozdávají. Úředníci doporučují dotčeným lidem využít dary třeba na vybavení domů nebo nové auto. Opakují, že nic nelze fakturovat dvakrát. „Ano, takto jsme jim radili. Vždyť ti lidé často přišli o daleko víc než jen o cihly nebo střechu nad hlavou,“ řekla Pejpalová.

Zároveň lidem doporučuje uschovat veškeré faktury, podle nichž stát náklady postupně proplatí.

Lidé si tak musejí dávat pozor, aby při stavbě nového domu dodrželi původní projekt. Jedině tak se vyhnou shánění desítek razítek na klasické stavební povolení. „Na živelné pohromy stavební zákon myslí. Platí tam zkrácené lhůty. Stavební úřady od nás mají metodické pokyny, aby se termíny nenatahovaly,“ uvedla už minulý týden Dostálová.

Nepříjemné překvapení ale může přijít, pokud si dotčený naplánuje dům o větší výměře. „Pokud bude chtít něco úplně nového, bude to nová projektová dokumentace, stavební povolení se vším všudy. Věřím, že i tak úředníci budou dodržovat termíny, což je tedy 30 dní,“ upozornila Dostálová.

Reklama

Doporučované