Hlavní obsah

Chceme být lepší než stát, říká ředitel firmy, která šije roušky pro Chrudim

Místo pyžam roušky. Chrudimská textilka začala šít roušky pro obyvatele Chrudimi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo pyžam roušky. Chrudimská firma Evona se dočasně rozhodla přeorientovat na výrobu roušek pro zdravotníky a záchranné složky z Chrudimi. „Chceme být lepší než stát, který není schopen zabezpečit základní potřeby,“ říká ředitel firmy, která chce našít roušky pro celou Chrudim.

Článek

V šicí dílně v těsném sousedství chrudimského hlavního nádraží už skoro 80 let vzniká punčochové zboží, pyžama, letní šaty či spodní prádlo. Od úterý tradiční chrudimská textilka Evona úplně pozastavila šití prádla a tamní švadleny se téměř okamžitě přeorientovaly na výrobu textilních roušek. Evona je bude rozdávat zdarma.

„Hnací motor byli naši zaměstnanci, kteří nám začali nosit roušky, jež si šijí doma. Dalším motorem byli sousedé, příbuzní nebo i moje čtyřletá vnučka, která si s maminkou vyráběla roušku, protože stát není schopen zabezpečit ani ty základní potřeby. Poslední tečkou byla skutečnost, že stát honí všechny ty maminky na nákup do galanterie, aby si roušky ušily samy. Řekli jsme si dost, pojďme být lepší než stát, a proto jsme se rozhodli, že výrobu zahájíme v maximální míře,“ vysvětluje svoji motivaci ředitel podniku Stanislav Pantůček.

Firma zahájila akci, kterou pojmenovala Do Chrudimi roušky zdarma. Evona totiž k Chrudimi patří už desítky let, její předchůdkyně, takzvaná „Popprovka“, v Chrudimi vyráběla obuvnické a textilní zboží už v 2. polovině 19. století.

Firma bude ústenky skrze městský úřad distribuovat zdarma těm nejpotřebnějším. „Úřad je bude distribuovat dál do nemocnice, na polikliniku, do jednotlivých prodejen, policistům, hasičům, strážníkům, zkrátka tam, kde potřebujeme, aby byl chod města zabezpečený,“ popisuje a dodává, že část bavlněných ústenek bude firma později prodávat i přes svůj e-shop.

Rozhodnutí změnit sortiment přišlo velice rychle. „Bylo to z minuty na minutu,“ říká výrobně-technický náměstek Ladislav Pospíšil a za sebou ukazuje bedny plné tradičního zboží v různém stavu rozpracovanosti, od nastříhaných látek na budoucí trička až po téměř hotové šaty a sukně, kterým už švadleny nestihly přišít cedulky. Roušky dostaly okamžitou přednost.

„A i teď za pochodu pořád něco upravujeme a vymýšlíme, abychom co nejvíc zrychlili technologický postup a roušek mohli vyrábět co nejvíc,“ dodává Pospíšil.

Jeho slova popisuje i modelářka prádla Zuzana Pospíšilová, která stojí za vzory všeho, co Evona vyrobí. Nyní vytvořila i prototypy tamních roušek. „Trochu jsem se inspirovala na internetu, ale samozřejmě jsem si k tomu přidala to své, abychom výrobu trochu zrychlili,“ říká. Od včerejšího dne se jí už podařilo vymyslet lepší a pro švadleny jednodušší střih, který její kolegyně na řezačce látky okamžitě nastříhají.

„Šijeme varianty na gumičky i na zavazování, snažíme se, abychom toho udělaly co nejvíc, opravdu se toho na nás valí hodně,“ potvrzuje Pospíšilová.

Roušky zatím s kolegyněmi šijí ze zásob materiálu, který měla firma připravený na trička a pyžama. Pokud bude potřeba, chce přiobjednat další. Hotové roušky ještě pracovnice nechají vypařit ve speciální komoře tak, aby byly sterilní a byly k okamžitému použití. I proto je balí do jednorázových zalepených obalů.

Jak dlouho bude Evona roušky vyrábět, ještě její ředitel přesně neví. „Naše představa je taková, že roušky budeme vyrábět zhruba týden a pak se rozhodneme, jestli 100 procent výroby bude pokračovat v rouškách, nebo jestli obnovíme i svoji standardní výrobu, abychom mohli plnit závazky, které máme vůči odběratelům. Záležet bude i na tom, jak dlouho potrvá karanténa,“ uzavírá ředitel. Šicí stroje v Evoně se podle něj nezastaví ani o tomto víkendu.

Reklama

Doporučované