Hlavní obsah

Chebské muzeum se chystá na otevření po roční rekonstrukci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Chebské muzeum se po roční rekonstrukci chystá na opětovné otevření. I když se práce týkaly hlavně technického vybavení muzea, na návštěvníky budou čekat i nové výstavní místnosti a další novinky muzeum ještě připravuje.

Článek

Řekla ČTK ředitelka krajského Muzea Cheb Martina Kulová. Otevření muzeum plánuje na 12. května.

Hlavním účelem rekonstrukce zhruba za deset milionů korun bylo technické zhodnocení budov, rekonstrukcí prošlo vytápění, elektroinstalace, díky čemuž může muzeum přejít na svícení s pomocí LED diodových světel a pod pokrytí wi-fi sítí. Nové rozvody musely být citlivě zakomponovány do rohů místností tak, aby nenarušily historickou podobu budovy.

„Díky rekonstrukci jsme rekonstruovali i jednu místnost, bývalý depozitář obrazů. Ta bude součástí Valdštejnského okruhu. Už je zde nainstalovaný Valdštejnův kůň a místnost bude věnovaná třicetileté válce,“ uvedla Kulová.

Připravuje se také místnost, v níž budou vystavena takzvaná Egerlandská kamna od Willibalda Russe, která procházejí restaurováním v Praze.

Do budoucna plánuje muzeum i vybudování nové expozice. „Bude probíhat výběrové řízení na architekta, který nám zpracuje libreto, které jsme si vytvořili. Vymyslí nám výtvarné ztvárnění naší koncepce a na to bychom rádi získali peníze z krajských nebo evropských zdrojů,“ doplnila Kulová. Nová expozice by měla být věnovaná historii regionu a města Cheb.

Reklama

Doporučované