Hlavní obsah

Chtěl být jako Hepnarová. Vyhrožoval, že vjede kamionem do lidí

Foto: Záběr z filmu Já, Olga Hepnarová

Hepnarová 10. července 1973 najela s nákladním automobilem mezi lidi čekající na zastávce tramvaje v Praze 7. Motivem jejího jednání byla nenávist ke společnosti. Fotografie je z filmu Já, Olga Hepnarová.

Reklama

Policie obvinila dvaašedesátiletého muže z Pardubic, který podle ní na Facebooku vyhrožoval, že pokud se neotevřou restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, podobně jako Olga Hepnarová.

Článek

Dvaašedesátiletý muž z Pardubic podle závěrů kriminalistů 25. října ve večerních hodinách umístil pod smyšleným profilem na Facebook vzkaz policistům, že pokud od následujícího dne nebudou otevřeny všechny restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, které usmrtí stejně jako Olga Hepnarová.

„Muže během několika hodin vypátrali kriminalisté sekce terorismu a extremismu Národní centrály proti organizovanému zločinu a obvinili jej z trestného činu ‚vyhrožování teroristickým trestným činem‘,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Vzhledem k tomu, že se pachatel k činu přiznal a svého skutku lituje, probíhá podle ní trestní stíhání na svobodě. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody od 5 do 15 let.

„Tento případ jasně demonstruje, že policisté jsou schopni rychle vypátrat pisatele na sociální síti, a to i navzdory skutečnosti, že se skrývá pod smyšleným profilem,“ dodala policistka.

V Česku platí od 5. října kvůli epidemii koronaviru nouzový stav, restaurace, bary a kluby se uzavřely 14. října, jídlo a pití mohou vydávat pouze přes okénka. To, že muž spáchal čin v době nouzového stavu, pro něj může být přitěžující okolností, nicméně s touto okolností už počítá přísnější právní kvalifikace tohoto trestného činu.

Hepnarová 10. července 1973 najela s nákladním automobilem mezi lidi čekající na zastávce tramvaje v Praze 7. Motivem jejího jednání byla nenávist ke společnosti. Tři lidé zemřeli na místě, pět později v nemocnici. Městský soud v Praze uznal v dubnu 1974 Hepnarovou vinnou z osminásobné vraždy a odsoudil ji k trestu smrti. Popravena byla o necelý rok později. Hepnarová byla poslední ženou popravenou v Československu, trest smrti byl zrušen v roce 1990.

Reklama

Doporučované