Hlavní obsah

Exprezident Klaus: ODS už pro mě neexistuje. One man show mého syna není cesta

Bývalý prezident Václav Klaus starší byl hostem Výzvy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý prezident Václav Klaus byl dnešním hostem Výzvy Seznam Zpráv. Jak hodnotí současného českého prezidenta? Co říká na stav současné pravice? A co si myslí o situaci ohledně volby nového ombudsmana?

Článek

Klaus se po odchodu z prezidentské funkce věnuje publikační činnosti a ve vrcholné politice už nepůsobí. Patří ale ke kritikům současného předsedy ODS Petra Fialy, o kterém říká, že stranu svedl na scestí. „ODS už pro mě neexistuje. Aby se strana oživila, potřebovala by revoluci,“ řekl ve Výzvě.

Sám by přivítal, kdyby českou pravici obrodila strana jeho syna Václava Klause mladšího Trikolóra, která vznikla v červnu minulého roku. Stalo se tak poté, co byl Klaus mladší vyloučen z ODS, kterou jeho otec založil. Podle bývalého prezidenta ale straně chybí potřebný náboj: „Trikolóra ubrala. Málo je slyším, málo je vidím. Myslím, že je to chyba,“ pustil se Václav Klaus do kritiky vlastního syna. Ten je přitom podle jeho slov ve straně vidět až přespříliš: „Nemůže to být one man show mého syna. Ostatní vidět nejsou a to je problém,“ dodal Klaus.

Exprezident se v rozhovoru dotkl aktuální kauzy exministryně Heleny Válkové. „Nechápu, že vláda paní Válkovou drží ve funkci předsedkyně rady vlády pro lidská práva,“ uvedl Klaus. Její spolupráce s prokurátorem Josefem Urválkem ho „šokovala“. Bývalý prezident považuje za nemožné, aby neznala jeho minulost.

Úřad ombudsmana Klaus považuje za nesmyslný a měl by být podle něj zrušen bez ohledu na kauzu, která se okolo Heleny Válkové otevřela. Podle bývalého prezidenta ale udělala současná hlava státu Miloš Zeman nominací Válkové chybu: „Vyčítám mu to. Nechápu, jak ji mohl navrhnout,“ dodal Klaus.

Celou Výzvu s exprezidentem Václavem Klausem si můžete pustit ve videu výše.

Reklama

Doporučované