Hlavní obsah

Čichání k Pittovi, Příběh služebnice bez Trumpa a politická drag queen

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejská herečka Yuh-Jung Younová a americký herec Brad Pitt na předávání letošních Oscarů.

Reklama

Zahraniční události, které nesouvisí s výbuchy, válečnými konflikty ani terorismem. Podíváme se na dění očima (pop)kultury, která nejen baví, ale prakticky tvoří náš pohled na svět.

Článek

Za poslední týden jsme se dozvěděli, kdo odešel z losangeleského ceremoniálu se zlatou soškou, kdo je nová americká drag queen, a hlavně že vyšla nová série Příběhu služebnice.

Hořké vítězství „živého“ Otce

Akademie se snaží. Tak by se dalo popsat udílení filmových cen Oscar, které se odehrálo ve slunném Los Angeles v neděli večer. Komorní verze ceremoniálu kvůli stále trvající pandemii covidu-19 měla letos nejnižší sledovanost od poloviny 70. let minulého století. Předávání sledovalo pouze necelých 10 milionů Američanů. Zahraniční komentátoři se letos především předháněli v tom, komu jsou „Oscaři více ukradení“. Přesto ale ceremoniál, zúčastnění i samotné filmy zaplavily první stránky novin a zahltily sociální sítě.

Největší kritiku Akademie dlouhodobě schytává za nedostatečnou diverzitu nominovaných i oceněných filmařů, filmařek, herců a hereček. Vůbec poprvé v téměř stoleté historii Oscarů se do režisérské kategorie probojovaly dvě ženy – Chloé Zhao a Emerald Fennellová. První zmíněná se zlatou soškou za film Země nomádů (zvítězil i v kategorii nejlepší film minulého roku) dokonce odešla, jako druhá žena v historii.

Kontroverze se ale nakonec odehrála v mužské hlavní herecké kategorii. Již měsíce se mluvilo o tom, že zvítězí herec Chadwick Boseman, který v loňském roce zemřel na rakovinu. Zazářil ve filmu Ma Rainey – matka blues. Místo něj ale zvítězil třiaosmdesátiletý matador světového filmu Anthony Hopkins za hlavní roli ve filmu Otec.

Na sociálních sítích ale znělo ještě jiné téma. Respektive dvě: Brad Pitt a jeho culík. Americký herec jakožto loňský laureát předával cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Za ten si Oscara odnesla Yuh-Jung Younová za film Minari. „Konečně, Brade Pitte, ráda vás poznávám,“ řekla čerstvá držitelka Oscara na pódiu a rázem tak trochu Pittova přítomnost na pódiu přehlušila její úspěch. Všichni totiž mluvili hlavně o tom, že si Pitt nechal narůst dlouhé vlasy, které si svázal do „chic“ culíku. Sociální sítě zažily něco, co by se dalo připodobnit k ovacím vestoje.

Později se třiasedmdesátileté jihokorejské herečky Younové ptali novináři ne na její pocity z vítězství, ale na to, „jestli Brad Pitt voněl“. Jihokorejská herečka odpověděla suše: „Nečuchala jsem k němu. Nejsem nějaký pes. Ne.“

Příběh služebnice bez Trumpa

S téměř dvouletým zpožděním si kvůli pandemii museli fanoušci seriálu Příběh služebnice počkat na čtvrtou sérii. Televizní seriál natočený na motivy románu kanadské spisovatelky Margaret Atwoodové se stal ve Spojených státech, a prakticky všude po světě, hitem. Dystopický příběh June, kterou v seriálu hraje Elisabeth Mossová, vypráví o dystopickém světě bez reprodukčních (a dalších lidských) práv.

Potratová politika je v USA neustále živým tématem. Atwoodové román vyšel poprvé v roce 1985 a stal se prakticky stejným fenoménem jako jeho seriálová podoba v roce 2017. První série Příběhu služebnice se vysílala jen několik měsíců poté, co byl v Bílém domě Donald Trump inaugurován prezidentem Spojených států amerických.

S Trumpovým příchodem se v zemi právě potratová politika začala víceméně vracet časem, hlas dostali především odpůrci potratů. Červené hábity a bílé čepce, které v seriálu nosí služebnice, jejichž dělohy nejsou v jejich moci, se staly symbolem boje za práva žen.

Čtvrtá série Příběhu služebnice, která již pokračuje vlastní dějovou linií, kterou v románu nenajdeme, odstartovala 28. dubna na streamovací platformě HBOGo. Otázkou je, jak téma zarezonuje společností i v post-trumpovské éře.

Politicky uvědomělá Drag Queen

Minulý pátek finišovala už třináctá řada fenomenální RuPaul`s Drag Race. Show, která oslavuje jinakost, talent, sebelásku a lidi bez rozdílu genderů. Z finálové čtveřice zvítězila Symone, která svým vystoupením ukazovala publiku i jasné politické sdělení. Třináctá série televizní reality show se odehrávala těsně po masivních demonstracích proti policejnímu násilí a systémovému rasismu po smrti George Floyda.

Kdo je to drag queen?

Drag je pojem pro stylizaci nebo karikaturu jiného pohlaví. Drag queen je většinou muž, který předvádí ženu – oblečením, make-upem a většinou komickým vystupováním. Jsou součástí žánru stand-up comedy nebo tzv. lip sync (napodobování zpěvu). Drag queen RuPaul odstartovala televizní show, ve které mezi sebou jednotlivé „queens“ soutěží. Fenomén se tak stal víceméně součástí světové popkultury.

„Vždycky jsem milovala módu, zvlášť u černošské kultury, takže ráda dávám tyto věci dohromady, nacházím tak svůj vlastní hlas,“ řekla Symone v profilu pro magazín Vogue. Svoji inspiraci vidí v Rihanně, Lil` Kim, Grace Jonesové nebo Naomi Campbellové. Na molo vynesla nejen šaty, ale vždycky i kus společenského a politického poselství.

Reklama

Doporučované