Hlavní obsah

Čím nahradit uhlí? Přispět může i symbióza zemědělství a fotovoltaiky

Foto: Fakta o klimatu, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Další díl podcastu 2050 se věnuje dekarbonizaci české energetiky. Jak na ni, aby nás nepostihla energetická krize?

Reklama

Článek

Jakým směrem se může česká energetika vydat, abychom do třiceti let vyráběli jen takovou elektřinu, která klimatickou změnu dál neprohlubuje? Dozvíte se v druhé epizodě podcastu 2050.

Energetika je v Česku zodpovědná skoro za 40 % emisí skleníkových plynů. Pokud tedy chceme dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality a zabránit tak dalšímu růstu teploty, musíme změnit způsob, jakým vyrábíme elektřinu a teplo.

V současnosti vyrábíme v Česku elektřinu převážně z uhlí (v roce 2018 to bylo 47 %) a z jádra (34 %). Ve druhé epizodě podcastu 2050 se proto podíváme na to, jak nahradit zejména tu nejšpinavější výrobu – výrobu elektřiny z uhlí. Možná vás překvapí, že velký potenciál mají v České republice obnovitelné zdroje energie, hlavně slunce a vítr.

Foto: Fakta o klimatu

Projděte si, z jakých zdrojů energii v Česku vyrábíme a jak jsou emisně náročné.

Vyrábět elektřinu z uhlí je opravdu emisně náročné. „Jednotlivé uhelné elektrárny mají často takový podíl na emisích, který odpovídá celým jiným sektorům,“ říká v podcastu 2050 Oldřich Sklenář, expert na energetiku z Asociace pro mezinárodní otázky.

Jako příklad můžeme uvést data o emisích z roku 2018. Dvě největší uhelné elektrárny Počerady a Prunéřov vyprodukovaly skoro tolik emisí, co celá osobní automobilová doprava.

Čím ale uhlí v energetickém mixu Česka nahradit? Nikdo z nás určitě nechce, aby na nás podobně jako letos i v dalších letech dopadla energetická krize, tedy aby začala elektřina zdražovat nebo abychom v zimě neměli čím topit.

Poslechněte si první epizodu podcastu 2050

Otázka, čím nahradit výpadek elektřiny z uhlí, zůstává v Česku stále pootevřená. Najdeme tu příznivce jaderné energie, která je z hlediska emisí výhodná. Během svého provozu totiž jaderná elektrárna neprodukuje emise téměř žádné. Nevýhodou jaderné energetiky je však to, že budování nových jaderných bloků je velice nákladné, a to jak časově, tak i finančně.

„Čas od času zaznívají argumenty, že tady dost nesvítí nebo nefouká, nicméně obnovitelné zdroje opravdu jsou schopny v rámci České republiky pokrýt její spotřebu,“ říká Oldřich Sklenář. „S využitím současných technologií jsme například s pomocí větrných elektráren schopni pokrýt přibližně třetinu současné spotřeby elektrické energie,“ dodává.

Drahá elektřina. Čím to je?

Přechod na obnovitelné zdroje a emisní povolenky jsou dnes skloňované z jiného důvodu: kvůli letošnímu obrovskému nárůstu ceny cílové elektřiny na evropských trzích. Při bližším pohledu hraje rostoucí cena emisních povolenek v současné ceně elektřiny minimální roli. Hlavní podíl má cena plynu (dnes pětinásobná oproti lednu 2021) a nejistota ohledně jeho dodávek na zimu. Odchod od uhlí v Evropě skutečně zvyšuje závislost Evropy na plynu a může snadno způsobit dlouhodobě vyšší ceny elektřiny v dalších letech – je na národních státech, aby s tímto rizikem pracovaly a odvrátily energetickou chudobu. Z hlediska roku 2050 ale dekarbonizace znamená výrazné snížení spotřeby fosilních paliv, a tedy i snížení naší závislosti na cenách zemního plynu.

Ještě větší potenciál než vítr má ale u nás výroba elektřiny ze sluneční energie. Solárními panely totiž můžeme pokrýt zejména takové plochy, které jiné využití stejně nemají.

Kdybychom umístili solární panely na vhodné střechy a fasády, pokryjeme tím přibližně 30 % naší spotřeby. Nepředstavujte si to ale tak, že budou panely na každé střeše. Studie organizace Fakta o klimatu, která se zabývá technickým potenciálem tohoto řešení, počítá s pokrytím necelé pětiny střešní plochy v ČR.

Kdybychom využili na umístění solárních panelů bývalé povrchové doly, pokryjeme tím dalších 15 % spotřeby. A když umístíme panely i do bývalých průmyslových areálů a brownfieldů, pokryjeme tím dalších 22 % současné spotřeby elektřiny.

Vůbec největší potenciál má u nás ale takzvaná agrivoltaika, symbióza zemědělství a fotovoltaiky. Nebojte se, nejde o to, že zastavíme solárními panely úrodnou půdu.

„Jedná se o využití jednoho pozemku jednak pro zemědělství a jednak pro fotovoltaiku. Solární panely jsou umístěné takovým způsobem, aby zemědělec mohl volně obhospodařovávat pole. Díky tomu má z jednoho pozemku dvojí výnos. Kromě sklizně pěstovaných plodin má i sklizeň energetickou,“ vysvětluje v podcastu Martin Madej z Asociace pro mezinárodní otázky.

Jak takové technické řešení vypadá? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obnovitelných zdrojů? A jakým směrem se vyvinou technologie pro využití vodíku? Poslechněte si druhou epizodu podcastu 2050 a dozvíte se více o dalších výzvách transformace energetiky v Česku.

2050 podcast

2050 je klimatický podcast o budoucnosti, ve které nám nepoteče do bot. Připravuje ho organizace Fakta o klimatu a moderují Petr Holík, Vendula Svobodová a Hana Vrtalová.

O otázkách spojených se změnou klimatu se bavíme věcně a konstruktivně, přitom se opíráme o data a dosavadní vědecké poznatky. Nečekejte jednoduchá, černobílá řešení, ale ani depresivní kázání.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Apple Podcasts, Spotify. Více informací najdete na webu 2050podcast.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované