Hlavní obsah

Čína rychlostí očkování vytírá světu zrak. Blíží se k miliardě dávek

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Číně není bez zádrhelů, často se musí stát v dlouhých frontách. Lidé jsou ale motivovaní a výsledky jsou závratné.

Reklama

V řádů několika dní Čína dosáhne mamutího milníku podání jedné miliardy dávek vakcín proti covidu-19. Peking předvádí „rozsah a rychlost, které nemůže konkurovat žádná jiná země na světě,“ píše CNN.

Článek

První milion vakcín Čína podala teprve 27. března, až dva týdny po Spojených státech amerických. Tempo očkování ale dramaticky zvýšila a například tento týden podle dat tamního národního zdravotního úřadu v úterý podala za jediný den 20 milionů dávek.

Den poté nejlidnatější stát světa dosáhl 945 milionů podaných dávek. To už je třikrát větší množství než USA a číslo odpovídá 40 % z celkových 2,5 miliard vakcín, které byly dosud podány celosvětově.

CNN vypichuje kontrast současného tempa s počátečním otálením. To mohlo mít co dočinění i s nízkou motivací obyvatel nechat se očkovat kvůli tomu, že Čína už má dlouhodobě šíření covidu-19 bezpečně pod kontrolou. Svou roli mohla podle CNN sehrát i „série skandálů“ v oblasti bezpečnosti čínských vakcín.

V poslední době se ale v Číně objevilo několik menších ohnisek. Například v jižní provincii Kuang-tung úřady proto zavedly protiepidemická opatření, která paralyzovala mnoho klíčových přístavů. I když počet případů tam už klesl, hlavní přístavy dál fungují jen na sníženou kapacitu.

Pro ty, které k vakcinaci nepřimějí lokální ohniska, je tu ale jeden o hodně mocnější motivační nástroj – politický systém jedné strany, která dosáhne všude. Ten se do jisté míry osvědčil už při loňském krocení epidemie a jeho kampaň „očkujme všechny, které můžeme“, má výsledky i nyní.

CNN uvádí příklady, jako například pochůzky vládních pracovníků napříč čtvrtěmi, kde mají za úkol osobně přesvědčovat místní obyvatele. Ve státních podnicích jsou zaměstnanci posláni do očkovacího centra od svých šéfů. Ve vakcinačních střediscích jsou k dispozici vouchery na drobnosti zdarma.

Některé bytové komplexy také varují své obyvatele, že pokud se nenechají očkovat, nebudou se moci vrátit, uvádí CNN s odkazem na jejich příspěvky na sociálních sítích. Objevil se i příklad obchodu v Šanghaji, který po zákaznících požaduje potvrzení o vakcinaci.

Vědci pochybují o udržitelnosti tempa

Čína sice ještě kvůli své asi 1,4miliardové populaci na úroveň těch nejproočkovanějších států nedosáhla, pokud by ale udržela současné tempo, nebude jí to dlouho trvat. To nicméně není jisté.

Proočkovanost čínské populace je ostatně světu neznámá. Úřady totiž neuvádějí, kolik lidí bylo očkováno plně dvěma dávkami a kolik dostalo teprve první. Oficiálně je znám jen absolutní počet podaných vakcín.

Minulý týden časopis Nature přinesl článek, kde se několik vědců podivuje nad tím, že má Peking takovou očkovací kapacitu. Někteří kritici si myslí, že je dlouhodobě neudržitelná. „Aby se Číně podařilo plnit nemalé cíle, pravděpodobně využívá stávající kapacity pro výrobu jiných inaktivovaných vakcín, jako jsou ty proti chřipce či hepatitidě A,“ řekl například Jin Dong-Yan, virolog z univerzity v Hongkongu.

Se spadlou bradou odborníci čínský program sledují i proto, že obě její hlavní vakcíny od společností Sinovac a Sinopharm jsou vyráběné z inaktivovaného viru. To je oproti vakcínám založeným na technologii mRNA zdlouhavější, protože je potřeba vypěstovat vir v živých buňkách, což může trvat i měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované