Hlavní obsah

Čína uzavřela epicentrum nákazy Wu-chan. Zdrojem viru jsou nejspíš hadi

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na letištích probíhají i mimo Čínu. Na snímku jedni z posledních cestujících z Wu-chanu do Tokia.

Reklama

Úřady hlavního města provincie Chu-pej, Wu-chan, epicentra řádění neznámého koronaviru, dočasně uzavírají dopravu z města. Od desáté hodiny ranní místního času neopustí město žádné prostředky hromadné dopravy, uzavřené jsou vlakové terminály a letiště, na silnicích probíhají kontroly. O dočasném odříznutí Wu-chanu a jeho obyvatel jako možných přenašečů nákazy informují čínská média.

Článek

V jedenáctimilionovém městě jsou uzavřeny veškeré turistické atrakce, parky a zoo, ruší se konání veřejných akcí. „Nejezděte do Wu-chanu. A vy, kdo ve Wu-chanu jste, neopouštějte ho,“ řekla zástupkyně předsedy čínské národní zdravotnické komise Li Pin.

Lidem, kteří město opustili již dříve, wuchanské úřady doporučily nosit roušky na veřejných místech, včetně restaurací a nákupních center.

Vědci jsou na stopě také původci viru. Pravděpodobně jsou jimi hadi, konkrétně má jít o bungara páskovaného, jednoho z nejjedovatějších hadů na světě. Vysoce jedovatý druh hada žije na většině území střední a jižní Číny a na jihovýchodě Asie. Čínští vědci pomocí vzorků viru izolovaného od pacientů určili genetický kód viru, píše CNN.

Patogen zodpovědný za nový koronavirus pochází ze stejné rodiny virů jak SARS či MERS, který před 17 lety zabil stovky lidí. Světová zdravotnická organizace pojmenovala nový koronavirus označením 2019-nCoV.

Virus, kterým se nakazilo 554 lidí v Číně, z toho 444 přímo v provincii Chu-pej, se šíří od konce roku a může být přenášen z člověka na člověka. Nákaza se dostala i mimo Čínu, případy onemocnění oznámilo v jednom případě Japonsko, Jižní Korea a Spojené Státy, ve třech případech pak Thajsko.

Server People's Daily China informuje o podezření na onemocnění v Mexiku. 57letý muž v prosinci navštívil Wu-chan a nyní se u něj projevily příznaky onemocnění. Informaci potvrdil i mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Ve čtvrtek první případ onemocnění potvrdil i Hongkong.

Nejmladšímu pacientovi, který onemocnění podlehl, bylo 48 let, nejstaršímu 89 let. Podle čínských médií má většina pacientů v anamnéze historii chronických onemocnění.

Ve středu čínský prezident Si Ťin-pching oznámil, že je Čína připravena k mezinárodní spolupráci k zastavení šíření onemocnění. Tentýž den se konala i speciální schůze Světové zdravotnické organizace (WHO). K přijetí stanoviska ale prý nemá dostatek podkladů, proto budou jednání pokračovat i ve čtvrtek.

V pohotovosti jsou i další velká čínská města. Peking a Čchung-čching přikročily k preventivním opatřením. Další provincie včetně Chu-peje zakazují prodej drůbeže a živé zvěře. Macao ruší aktivity spojené s oslavami Svátků jara.

Reklama

Doporučované