Hlavní obsah
Online

ČSSD chce zavřít průmysl, dokud nebudou povinné testy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Představitelé koaliční ČSSD uvedli, že budou na vládě navrhovat uzavření průmyslových podniků do chvíle, než bude propracován systém povinného testování.

- Laboratoře v pátek odhalily 14 676 nově nakažených. Je to o zhruba 3500 více než o týden dříve. Reprodukční číslo R vzrostlo na 1,2, protiepidemický systém PES klesl o dva body na hodnotu 78. Počet obětí covidu v Česku přesáhl 20 tisíc. Více ZDE.

- V Česku od soboty platí nový nouzový stav. Vláda na pátečním večerním zasedání schválila nová opatření. Platit začnou v pondělí 1. března. Například pro cesty do zaměstnání bude potřeba potvrzení od zaměstnavatele, nákupy budou možné jen v rámci okresu. Podrobnosti ZDE.

- Vládní nařízení nově od pondělí uzavře i některé dosud otevřené obchody. Jejich přehled najdete ZDE. Také se zpřísňuje nošení roušek na veřejnosti, v místech koncentrace lidí, uvnitř budov i na pracovišti. Nová nařízení najdete ZDE.

- Ode dneška se mohou na očkování registrovat učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci škol. Registraci ověří unikátním kódem, který získali od školy. Tím prokáží, že mají na očkování nárok.

  • K očkování se registrovalo skoro 100 tisíc pracovníků ve školství

    K očkování se dnes, v první den, kdy to systém umožnil, registrovalo přes 93 tisíc učitelů a dalších pracovníků ve školství, uvedl web ČT24. Podle odhadu ministerstva je v regionálním školství zaměstnáno 330 tisíc lidí.

  • Hejtman Kuba prosí zdravotníky, aby nezůstávali doma s dětmi

    Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes požádal zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, aby nezůstávali doma s dětmi kvůli zavřeným školám a školkám. Na pracovištích by chyběli. V odpolední tiskové zprávě hejtman uvedl, že kraj už organizuje fungování sítě krizových školek a škol určených pro pracovníky kritické infrastruktury, aby všichni v pondělí věděli, kam mohou své děti umístit.

    „V této situaci by nám ve zdravotnických zařízeních chyběla každá ruka,“ uvedl hejtman. Seznam školských zařízení, která budou fungovat, zveřejnil Jihočeský kraj na svém webu. U školek jsou v seznamu dvě desítky adres, základních škol je 19.

    Dopoledne hejtman řekl, že nemocnice na jihu Čech mají ještě relativně prostor, co se týče normálních lůžek. Přibývají ale pacienti na jednotkách intenzivní péče a odděleních ARO. „Jestli mě něco znervózňuje při pohledu na jihočeské nemocnice, tak je to právě tenhle trend,“ uvedl.

  • Plzeňský kraj rozšíří opatření, která dosud dělal na Tachovsku

    Plzeňský kraj od pondělí rozšíří do celého kraje opatření, která dosud dělal hlavně na nejpostiženějším Tachovsku. Budou se všude víc dezinfikovat veřejné prostory, hasiči budou obcím rozvážet dezinfekci, kraj případně opět poskytne respirátory. Posiluje se kapacita testovacích míst a otvírají se nová. Kraj pošle také víc lidí na pomoc s trasováním kontaktů nakažených. Některá krajská zařízení sociální péče nabídnou volná lůžka na doléčení necovidových pacientů, aby se ulevilo přetíženým nemocnicím, řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

    „To, co pro nás je teď důležité, je, abychom opatření, která jsme si už vyzkoušeli na Tachovsku, co nejvíc rozšířili na celý kraj,“ řekla hejtmanka.

  • ČSSD navrhne na vládě uzavření průmyslu

    Předsednictvo sociálních demokratů uložilo svým ministrům, aby vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Na Twitteru to uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

    Již dříve se podobně vyjádřila místopředsedkyně strany a ministryně práce Jana Maláčová.

  • Šéf svazu průmyslu: Je to vážné, ale zavřít nemůžeme

    Svaz průmyslu a dopravy ČR si uvědomuje, že koronavirová situace v Česku je vážná. Průmysl ale jen tak zastavit nejde, firmy by přišly o zakázky a musely by propouštět, řekl prezident svazu Jaroslav Hanák. Průmyslové firmy podle něj dělají maximum, aby své zaměstnance ochránily. Zavedly principy chytré karantény, trasují, testují, uvedl.

    „V podnicích se hygienická opatření mnohdy dodržují přísněji než všude jinde. Já sám mám ve své firmě z 250 zaměstnanců záchyt jen tří nemocných a trasováním jsme zjistili, že se všichni nakazili mimo podnik. Souhlasíme, že je potřeba nyní zavést opravdu přísná opatření, ale průmysl takto zastavit nejde. Někdo musí zajistit lidem elektřinu a teplo. Všichni si musíme mít kde nakoupit a rohlíky se také neupečou samy,“ řekl Hanák.

    Lidé si podle něj musí uvědomit, byť to někdy nechtějí slyšet, že Česko je závislé na exportu. „Když zavřeme podniky, přerušíme dodavatelsko-odběratelské řetězce. Pokud nezavřou i okolní státy, konkurence nás rychle nahradí,“ uvedl.

    Jediným řešením, které podle něj může pandemii ukončit, je co nejrychlejší očkování. „K tomu ale musí stát zajistit dostatek vakcín,“ dodal.

  • Plaga: Je třeba udělat vše pro návrat žáků, jakmile to půjde

    Jakmile to epidemická situace dovolí, je nutné udělat maximum pro návrat žáků a studentů do škol, a to i za cenu přísnějších opatření například v průmyslu. Ministr školství Robert Plaga (ANO) to uvedl v dnešním vyjádření, které ČTK poskytlo tiskové oddělení resortu. V současnosti je podle Plagy nejdůležitější zmírnit šíření epidemie. Od pondělí budou v Česku uzavřené všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Výjimku budou mít jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů integrovaného záchranného systému.

    „V současné době je nejdůležitější zmírnit šíření pandemie a snížit počet onemocnění v populaci, což je cílem vládou přijatých opatření,“ poznamenal Plaga. Je podle něj také nutné, aby ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v řádu dnů zajistil pravidelné a povinné testování a striktní dodržování všech opatření ve firmách, nebo aby je vláda uzavřela.

  • Do fakultní nemocnice v Brně dorazilo 5000 dávek od Moderny

    Fakultní nemocnice Brno dnes dopoledne přijala 5000 dávek vakcíny Moderna proti nemoci covid-19. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Vakcínu podle ní pravděpodobně využijí mobilní týmy k očkování druhé dávky v domovech pro seniory.

    První várka 1700 dávek vakcíny Moderna dorazila do Brna na začátku února. Rovněž posloužila mobilním týmům k očkování seniorů v sociálních zařízeních. Do té doby do kraje chodily vakcíny od firem Pfizer/BioNTech. Očkuje se také vakcínou od firmy Astra Zeneca, kterou nemocnice poprvé dostala 12. února.

  • Středula: Vláda upřednostnila ekonomické zájmy před ochranou lidí

    Vláda podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly dala přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů a nehledá možnosti, jak vážnou situaci s koronavirovou nákazou ve fabrikách řešit. Ve vládě mají být lidé, kteří mají odvahu a odpovědnost vůči svým lidem, uvedl dnes na dotaz ČTK.

    „Vláda tím řekla všem zaměstnancům v průmyslu, že jejich životy a zdraví nejsou tak důležité jako těch, kteří pracují ve službách. Vláda dala přednost ekonomickým zájmům, a mohu se jen dohadovat koho, před ochranou svých občanů. Ministr zdravotnictví nám nejdříve říká, že nákaza se šíří ve fabrikách, a přitom je tato vláda nechá otevřené, respektive nehledá možnosti, jak tuto vážnou situaci řešit. To mi přijde stejné, jako kdyby generál poslal na vojáky do akce, ale nedal by jim neprůstřelné vesty,“ napsal ČTK Středula.

  • Vláda vyzvala k uzavření dětských hřišť

    Omezení volného pohybu by se mohlo dotknout i těch nejmenších. Vláda obcím doporučila, aby na tři týdny uzavřely dětská hřiště. Jak s tím jednotlivé obce naloží, ještě není jasné. Více v nádsledujícím článku:

  • Půl milionu žádostí o ošetřovné kvůli zavřené škole

    Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostala od začátku koronavirové epidemie téměř půl milionu žádostí o ošetřovné kvůli uzavřeným školám. Za minulý školní rok jich obdržela přes 312 700. Od září jich dorazilo zatím přes 143 300. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo práce. Loni od března do konce roku se podle zpráv o vyplacených dávkách na ošetřovném vydalo 11,1 miliardy korun, za stejné období roku 2019 to bylo 1,4 miliardy.

  • Asociace: Pro ZŠ kompletní zavření problém nebude, spíše pro rodiče

    Uzavření prvních a druhých tříd v rámci opatření proti šíření nemoci covid-19 by pro samotné základní školy (ZŠ) neměl být problém. Potíže ale mohou nastat pro některé rodiče. Větší problémy by neměly nastat ani v případě potřebného vybavení pro distanční výuku. Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

    Dosud děti navštěvovaly první a druhé třídy ZŠ a otevřeny byly také mateřské školy. Podle pátečního rozhodnutí vlády budou v následujících týdnech školy zcela zavřeny. Kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru chce vláda na tři týdny výrazně snížit mobilitu lidí. Nová opatření mají platit od 1. března po tři týdny.

  • Za první hodinu se registrovalo přes 30 tisíc učitelů

  • Učitelé a zaměstnanci škol se mohou registrovat na očkování

    Zaměstnanci škol se ode dneška mohou registrovat na očkování proti covidu-19. Jako první by se měli do Centrálního registračního systému hlásit zejména učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol. Tato kritéria ale nejsou závazná. Výběr zaměstnanců s přednostním právem na vakcínu dostali za úkol ředitelé.

    Zájemci o očkování budou muset registraci potvrdit unikátním kódem, který školám zaslalo Ministerstvo školství. Tím se ověří jejich příslušnost k prioritní profesní skupině.

  • Přibylo 14 676 nakažených

    Laboratoře v pátek odhalily 14 676 nově nakažených. Je to o zhruba 3500 více než o týden dříve. S nemocí se nyní potýká 143 379 lidí, v nemocnicích je hospitalizováno 7266 pacientů. Celkem 1507 z nich je v těžkém stavu. Počet obětí vzrostl na 20 194. Reprodukční číslo R vzrostlo na 1,2, protiepidemický systém PES klesl o dva body na hodnotu 78, vyplývá z dat na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Hasičům loni přibyly zásahy i povinnosti spojené s epidemií

    Hasičům v loňském roce vzrostl počet mimořádných událostí, u kterých museli zasahovat, zejména jim ale přibyly povinnosti související s bojem proti epidemii nemoci covid-19. Zatímco na jaře se zapojili hlavně do distribuce ochranných prostředků, při nynější vlně pandemie navíc pracují například na stanovištích odběrových týmů. Ani hasičům se nevyhnula nákaza koronavirem, v nejtěžší chvíli jich bylo v karanténě nebo nemocných 999. ČTK to sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Rudolf Kramář. Profesionálních hasičů je v Česku nyní asi 10 200.

  • Téměř všechny oběti covidu jsou senioři

    Přes 90 procent obětí nemoci covid-19 v Česku jsou lidé ve věku nad 65 let. Přitom na celkovém počtu nakažených mají starší lidé jenom minimální podíl. Nárůst počtu úmrtí navíc ani po začátku očkování seniorů proti koronaviru zatím nezpomaluje. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

  • Vláda schválila nová opatření

    Vláda na pátečním večerním zasedání schválila nová opatření. Platit začnou v pondělí 1. března. Jde o sedm opatření. Například pro cesty do zaměstnání bude potřeba potvrzení od zaměstnavatele, nákupy budou možné jen v rámci okresu. Podrobnosti v článku níže:

Reklama

Hlavní zprávy