Hlavní obsah

ČNB rozdala pokuty směnárnám, ty porušují zákony dál přímo před naší kamerou

Směnárny porušující zákon.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká národní banka udělila několik pokut směnárnám, mimo jiné za takzvaný „VIP kurzovní lístek“, který byl zaměnitelný s normálním kurzovním lístkem. Směnárny ho však v rozporu se zákonem využívají dál. To ale není jediný bod zákona, který porušují.

Článek

Před novelizací směnárenského zákona bylo sice možné využívat kurzovní lístky s takzvaným „VIP kurzem“, ten ale nesměl být zaměnitelný s kurzem, který je běžně nabízen. Podle novelizovaného zákona, který je v platnosti od 1. dubna, nesmí směnárny tento lístek již využívat vůbec.

Nicméně tato praxe směnáren nadále pokračuje a lístek s „VIP kurzem“ je stále zaměnitelný s běžným kurzovním lístekem. Přičemž rozdíl při prodeji eur je až 9 korun. Na směně 100 eur tak může být zákazník tratný až 900 korun.

Směnárna Chivas Invest, která má svou pobočku na ulici 28. října, dostala od ČNB pokutu 500 000 korun. Lístek ale využívá i přes zákaz nadále. V žádném případě však není jediná. Další lze nalézt po celém centru. Ač se směnárny často tvaří jako různé společnosti, používají stejný vizuál svých provozoven i kurzovní lístky.

Možnost storna do tří hodin

Na různé praktiky směnáren měla zafungovat i další část novelizovaného zákona – možnost storna. Nově má klient možnost do 3 hodin od transakce odstoupit a dostat své peníze zpět. Ale i na to si našly směnárny obranu.

Vrácení peněz buď odmítnou úplně, nebo jejich vrácení prodlužují. V některých případech směnárníci prostě přestali vydávat účtenky a vrácení peněz je tedy téměř nemožné. Nicméně v případech, kdy jsme přítomni s kamerou, je vše trochu jinak, jak je zachyceno na videu.

Natočená síť směnáren byla již v minulosti za prohřešek zaměnitelného kurzovního lístku pokutována a za opakovaný prohřešek by jí mohla ČNB teoreticky odebrat licenci. Nicméně tomu se směnárna vyhnula přepisem na novou firmu.

Na video, kde jsme natočili, jak směnárnící odmítají vracet peníze, se můžete podívat pod článkem.

Směnárníci odmítají v rozporu se zákonem vrátit peníze.Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované