Hlavní obsah

Co s alkoholem, který se nevypil v letadlech? Aerolinky otevřely e-shop

Aerolinky otevírají e-shop s alkoholem, co se nevypil v letadlech.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dopady pandemie na byznys už ukázaly, že firmy umí podle příležitosti či nutnosti své podnikání mnohdy otočit i o 180 stupňů. Dalším příkladem jsou i americké aerolinky, které otevřely e-shop s nevyužitým alkoholem z letadel.

Článek

Z domácích pasažérů s nimi ve třetím čtvrtletí létal prý jen každý třetí, a tak se jejich tržby propadly meziročně o 73 procent. Ztráty American Airlines kvůli pandemii dosáhly už 3,6 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 77,77 miliardy korun.

Záplata po ztrátách to není ani zdaleka

Online prodej vína nevyužitého na palubě takový dluh nijak výrazně nezmenší. Odhadem by od ledna do března mohl do kasy amerických aerolinek přinést něco mezi 40 tisíci a 50 tisíci dolarů, tedy od 860 tisíc do jednoho milionu korun. Daleko důležitější je podle nich ale to, že si tím prý udrží kontakt s uzemněnými pasažéry, píše server CNN.

American Airlines navíc věří, že by tím některé cestující mohly po obnovení provozu nalákat do první třídy. Z té totiž vína s cenou v přepočtu od 280 do 860 korun za lahev pochází. V nabídce je i trojbalení šampaňského za bezmála 6500 korun nebo předplatné se slevami a bonusy.

Proč naráz taková nabídka? Kvůli zdraví

A proč vlastně American Airlines mají tolik nevyužitého vína? Spolu s dalšími aerolinkami zakázaly prodej alkoholu na palubě, aby minimalizovaly dobu, kterou letušky a stevardi tráví s cestujícími, a snížili jeho konzumací i samotné riziko přenosu nákazy ve svých letadlech.

Tuzemská skupina aerolinek Smartwings pro Seznam Zprávy uvedla, že na palubě jejích strojů nápoje v nabídce zůstaly, jelikož „žádné nařízení příslušných úřadů pro ochranu veřejného zdraví toto nezakazuje“. Nicméně prý v hlášení posádky žádají vždy cestující o to, aby konzumace proběhla co nejrychleji a všichni dodržovali hygienická pravidla. Služeb českého leteckého dopravce loni využilo celkem 1,8 milionu cestujících, což je meziročně o 81,47 procenta méně.

Reklama

Doporučované