Hlavní obsah

Poslanec ODS: Mám informace, že byl tlak na vyšetřování Vrbětic

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl poslanec ODS Pavel Žáček.

Reklama

Článek

Přibývá důkazů o tom, že vicepremiér Jan Hamáček neříká o své cestě do Moskvy pravdu. Naposledy to dosvědčila slova Rudolfa Jindráka, šéfa zahraničního odboru Pražského hradu, který řekl, že pomáhal chystat nabídku na summit prezidentů USA a Ruska v Praze.

Podle poslance ODS Pavla Žáčka jde o další jasný důkaz toho, že Hamáček do Moskvy skutečně chtěl jet.

„Mně to nedávalo jinou logiku, než že v tom byl angažovaný Hrad. Myslím, že i ty Sputniky se týkaly Hradu. Jsem přesvědčen, že dříve nebo později o tom získáme svědectví,“ řekl poslanec ODS a místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček, který byl hostem rozhovoru pro podcast Ptám se já.

Žáček v interview mluvil o tom, že v celé kauze zbývá vyjasnit mnoho důležitých otázek – především pak roli premiéra, ale i to, jak dlouho o vyšetřování Vrbětic věděl prezident Miloš Zeman a jeho okolí.

„Únik informací směrem na východ mohl být mnohem dříve. Máme zde nevyjasněné cesty lidí z týmu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, máme angažmá bývalého agenta BIS na Hradě,“ tvrdí Žáček. Podle něj by vláda měla důkladně vysvětlit, co se s informacemi o Vrběticích dělo mezi 7. dubnem, kdy ministři dostali první informace, až do 17. dubna, kdy kauzu zveřejnili.

Poslanec ale také řekl, že má indicie, že existoval tlak na orgány činné v trestním řízení, aby vyšetřování vrbětické kauzy bylo utlumeno, nebo odloženo na pozdější dobu.

„Moje indicie byly také, že je vyvíjen tlak na orgány činné v trestním řízení, aby vyšetřování utlumily, či zda to nemohou celé zastavit. Beru to tak, že to byli emisaři od premiéra Babiše nebo vicepremiéra Hamáčka, a ta plánovaná cesta do Moskvy tomu v podstatě odpovídá,“ řekl v podcastu Ptám se já Žáček. Zdroj své informace ale uvést odmítl.

„Informaci jsem získal na základě důvěry a nemohu si dovolit říci zdroj. Ale informace od seriózního zdroje je o tom, že tady byly diskuze, jak vyvinout tlaky na orgány činné v trestním řízení, aby to nezveřejňovaly. Ostatně také jsem slyšel, že jedna z prvních otázek premiéra byla, zda to celé nelze zveřejnit až po volbách,“ dodal poslanec ODS.

Už minulý týden přitom Žáček v rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o tom, že s nápadem na cestu do Moskvy přišli lidé z Pražského hradu. O víkendu pak jeho informace částečně potvrdil pro Seznam Zprávy šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák, když přiznal, že se zapojil do příprav cesty.

Co dalšího poslance Pavla Žáčka na vrbětické kauze znepokojuje? Jaké důkazy by chtěl vidět a které svědky vyslechnout? Poslechněte si rozhovor v úvodním přehrávači, nebo si ho pusťte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Pusťte si celý rozhovor s Pavlem Žáčkem ve videu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované