Hlavní obsah

Corbyn byl neuvěřitelně naivní. Nebo dobře věděl, co se děje, říká bývalý šéf MI6

Britská média komentují obvinění Corbyna ze spolupráce s StB. Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Výpověď bývalého příslušníka československé StB se stala velkým tématem pro britská média.

Článek

Příběh lídra britských labouristů Jeremy Corbyna, jehož označil někdejší československý agent za vědomého spolupracovníka Státní bezpečnosti, je tématem pro řadu britských deníků.

Bývalý estébák Jan Sarkocy řekl v pátek novinářům, že StB Corbyna naverbovala a za jeho služby mu platila.

Bulvární deník The Sun označil tvrzení „bývalého sovětského špiona” za šokující, na titulní straně o případu referuje deník The Daily Telegraph.

The Sun k tomu otiskl vyjádření bývalého šéfa britské rozvědky MI6 Richarda Dearlovea. Podle něj byl Corbyn buď „neuvěřitelně naivní”, nebo velmi dobře věděl, co se děje.

Podle něj dokumenty ukazují, že Corbyn byl československou Státní bezpečností osloven. „Přístup komunistů ke Corbynovi byl ‚klasickou kultivací' typickou pro způsob, jakým (tajné služby) v sovětském bloku fungovaly,” uvedl Dearlove.

„Pravé dokumenty ukazují, že (Corbyn) byl osloven a že jeho případ pokračoval, a to v době, kdy velmi nepřátelský český režim pronásledoval disidenty. Nezaměřili by se na něj, pokud by nevěřili, že je to komunistický sympatizant,” konstatoval bývalý šéf MI6.

Corbyn v pátek v prohlášení uvedl, že placeným agentem StB nebyl. Podle slov mluvčího labouristů jsou Sarkocyho prohlášení lživá a sám bývalý příslušník StB je nevěrohodný.

Britské listy také otiskují vyjádření ředitelky českého Archivu bezpečnostních složek Světlany Ptáčníkové. Podle ní výroky Sarkocyho nesouhlasí s dochovanými materiály.

Podle listu The Daily Mail se Sarkocy zaměřil na Corbyna s jistým cílem. Údajně se chtěl doopravdy dostat k informacím o britských tajných službách MI5 a MI6 a o americkém jaderném programu. Corbyn mu měl pomáhat budovat další kontakty.

Reklama

Doporučované