Hlavní obsah

Covid „položil“ 130 tisíc živností. Restart ale bude silný, vzkazuje podnikatelům Dlouhý

Záznam projevu prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého k ročnímu výročí covidové epidemie.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Hospodářská komora zveřejnila sedmero, jak se dostat z covidu. Držte se, vzkázal její šéf podnikatelům.

Článek

Covid a dopady vládních opatření připravily o živnost už 130 tisíc lidí, zbankrotovalo sedm tisíc podnikatelů a 600 firem. Nejnověji spočítanou černou bilanci pandemie a její dopady do byznysu uvedl ve svém projevu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Byl to tvrdý rok pro všechny. Hlavně pro nejmenší podniky a pro živnostníky. Vloni skoro 100 tisíc živnostníků muselo přerušit svou živnost a ani letošní rok bohužel nevypadá příznivěji, od ledna přerušilo živnost dalších více než 30 tisíc lidí,“ prohlásil Dlouhý.

Počet bankrotů firem byl loni paradoxně nejnižší od velké finanční krize (2008), ale to má své jasné vysvětlení. Na jaře během startující pandemie vláda zmírnila insolvenční zákon a umožnila dlužníkům díky různým moratoriím odložit splátky, které by je jinak k bankrotu mohly přivést. Navíc úřady a soudy fungovaly v omezeném režimu, takže loni nestíhaly vyřizovat návrhy na insolvence. „Otevřeně řečeno – bankroty ještě přijdou,“ uvedl Dlouhý.

Buďte připraveni na start

Dlouhý ale také vzkázal podnikatelům, aby byli připraveni na konec pandemie. „Skončí a přejme si, aby to bylo co nejdříve.“ Po otevření obchodů, služeb, po nastartování turistického ruchu mohou firmy podle něj očekávat nahromaděnou poptávku, která odrazí vyšší úspory lidí, kteří dnes nemohou utrácet.

„Oživení může být velmi silné, i díky moderním technologiím, které nás pandemie donutila rychleji zvládnout nebo jejichž efekt se v budoucnu teprve dostaví,“ uvedl.

Ohrožená práce

Hospodářská komora pracuje s odhady, že plošné restrikce, které vláda přijala, aby se nešířil covid, připravily ekonomiku o více než 300 tisíc pracovních míst v soukromém sektoru. Trh práce je v napjatém stavu: na jednu stranu dlouhou dobu program Antivirus brzdil propouštění, na druhou ale některé firmy trpěly nedostatkem lidí, hlavně kvalifikovaných.

„Již v polovině února ohlásila pětina živnostníků a podniků z nejohroženějších oborů, že už neudrží své podnikání déle než jeden měsíc. A ten okamžik teď nastal. Nejmenší podnikatelé, kluby, bary, hospody, vnitřní sportoviště, prádelny, čistírny a malé obchody, ale také třeba výrobci oděvů a obuví a „x“ dalších podnikatelů navzdory tomu, že vydrželi rok uzávěr, se teď ocitli ve velkých potížích,“ popsal Dlouhý.

Většině podnikatelů, kteří měli nárok na nějakou pomoc, vládní programy pokrývaly nejvýše třetinu jejich mzdových a dalších nákladů, případně nájemného. Mnozí už vyčerpali vlastní rezervy. Zadlužují se u bank, rodiny nebo přátel. Řada podnikatelů se zadlužuje u svých dodavatelů.

Dlouhý i Hospodářská komora po celý rok pandemie přijímali vládní verdikty s pochopením. V posledních týdnech ale i komora začala dávat najevo, že ne všem rozhodnutím je rozumět – hlavně jejich logice.

„Všichni jsme se před rokem učili, jak na pandemii reagovat, musím však konstatovat, že vláda i v dobře míněné snaze omezit šíření koronaviru přijímala ne vždy domyšlená, často i chaotická opatření,“ prohlásil Dlouhý.

COVID: Extrémní rok v byznysu

Redakce SZ Byznys pro vás připravila sérii článků, rozhovorů, analýz o prvním roce s covidem, ale i o měsících a létech příštích.

Sekce Záchrana byznysu: články o dopadech koronaviru do firem

Poražení: grafy ukazují, co se stalo s restauracemi, kavárnami, se službami, ale i s vámi v lockdownu

Vítězové: pět oborů, kterým extrémně rostou tržby

Očima byznysu: o covidu a schopnostech státu píšou majitel známých restaurací, hoteliér ze Špindlerova Mlýna nebo šéf velké strojírenské firmy

Loni na jaře premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček mluvili o bilionové pomoci pro postiženou ekonomiku. „Fakticky vyplacená podpora podnikatelům byla loni 23 miliard korun, k tomu daňové úlevy 87 miliard. Celková podpora vlády podnikatelům činila 110 miliard korun, připočteme-li k tomu garance za úvěry, tak se dostaneme maximálně ke 150 miliardám,“ vypočítal Dlouhý.

Podpora vlády ekonomice představovala nejvýše 40 % z loňského schodku státního rozpočtu.

„Jsem velmi znepokojen, když slyším, že kvůli pomoci podnikatelům státu už brzy dojdou peníze,“ řekl Dlouhý.

„Uvědomujeme si, že vláda byla po celý minulý rok v obtížném postavení, dnes však musím konstatovat, že od počátku tohoto roku se vládě rozhodování vymklo z rukou,“ prohlásil prezident HK.

Hospodářská komora připravila vlastní sedmibodový program, jak by se dál mělo postupovat v boji s covidem a jeho dopady do ekonomiky.

Sedm bodů proti covidu

1. Trestat tvrději

Vyzýváme vládu, aby tvrději prosazovala a vynucovala ta opatření, která sama nařídila. V zahraničí i pokuty za pouhé nenošení roušek na veřejnosti jsou nesrovnatelně vyšší. Nebudeme bránit ani postihu těch podnikatelů, kteří v rozporu s nařízeními načerno podnikají a přitom pobírají kompenzace.

2. Nezavírat velké firmy

Neuzavírat provozy s více jak 50 zaměstnanci. Nikdo nás nepřesvědčil, že taková uzávěra by zásadním způsobem ovlivnila průběh současné vlny britské mutace viru, ani že by po ukončení tvrdého lockdownu bylo možno celou ekonomiku rychle otevřít.

3. Masivně testovat

Masivní testování je cestou k nejen udržení chodu průmyslových a dalších výrob, ale i cestou k rychlejšímu otevírání obchodů, služeb a cestovního ruchu. Vláda však musí plně logisticky, materiálně a legislativně zajistit celý projekt. Víme, že epidemiologové doporučují testování 2× týdně, ve včerejším prohlášení ministra Havlíčka, který se k tomu přihlásil, však postrádáme právě to druhé – zajistí i v tomto případě vláda dostatek testů i jejich proplacení? Zajistí i dostatek následných PCR testů?

4. Očkování jako základ

Jsme přesvědčeni, že současná vlna pandemie v následujících týdnech postupně opadne. Souhlasíme však s epidemiology, že budou hrozit další vlny, potenciálně dalších mutací, se stejnými či možná ještě horšími dopady. Víme, že tento proces by mohl trvat i několik let. Za základní podmínku proto považujeme co nejrychlejší vakcinaci co největší části populace. I když chápeme, že tento proces musí řídit stát a musí probíhat vždy za přítomnosti zdravotnického personálu, Hospodářská komora vyjadřuje připravenost se na očkování podílet.

5. Mluvte jasně

Současnou komunikační strategii vlády považujeme za katastrofální. Vyzýváme vládu: vyjadřujte se jasně, podávejte informace po společné zralé úvaze a říkejte i v předvolebním období pravdu, byť je někdy nepříjemná.

6. Cílené programy na pomoc ekonomice

Realizujme efektivní kompenzace skutečně postiženým podnikatelům. Držme program Antivirus, ale hlavně co nejrychleji zaveďme do života poslední dva schválené programy, kde je podpora odvozována z poklesu obratu, a to přes výhrady, které máme vůči jejich aktuálně nastaveným parametrům. Vláda současně musí být připravena tuto základní strukturu tří kompenzačních programů držet tak dlouho, jak to bude situace vyžadovat.

7. Vraťte děti do škol

Děti jsou naší budoucností, jsou budoucností našich podniků. Potřebujeme vzdělané děti. Potřebujeme i kvalitní, praktické učňovské vzdělávání. Špičkové školství je důležitým stavebním kamenem znalostní ekonomiky založené na odvětvích s vysokou přidanou hodnotou, jakou by Česká republika chtěla být. Proto i pro podnikatele je důležité, aby se děti mohly opět učit ve školách. Dokonce tak, že až se bude země znovu otevírat, ať má otevření škol přednost i před podnikateli.

Zdroj: Hospodářská komora

Reklama

Doporučované