Hlavní obsah

Covid zamíchal pořadím nejdražších měst. Nejdráž je v Curychu a Paříži

Foto: Pixabay.org

Singapur už není nejdražším městem světa.

Reklama

Nejvíce draho už není jen v asijských metropolích. První příčku žebříčku nejdražších měst světa doplnily Paříž s Curychem. Spolu s nimi nejdražší zůstává Hongkong. Vliv na pořadí měla pandemie nebo obchodní spory mezi USA a Čínou.

Článek

Pandemie covidu-19 zahýbala pořadím v žebříčku nejdražších měst světa. Index, který o pořadí měst v žebříčku rozhoduje, porovnává každé město s náklady na život v New Yorku, který je dlouhodobě jedním z nejdražších míst planety.

Letos si pohoršila hlavně asijská města jako Singapur a Ósaka, jejichž místo zaujala Paříž s Curychem. Ještě vloni sdílela asijská metropole první příčku s Hongkongem, jehož postavení se tento rok nezměnilo. Ukázal to průzkum britské analytické organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává ceny výrobků a služeb.

Horním příčkám však nadále vévodí města v Asii. „Asijská města v minulých letech tradičně dominovala, ale pandemie změnila jejich pořadí,“ citoval server BBC Upasanu Duttovou z EIU.

Například v Singapuru ceny klesly, protože pandemie covidu-19 zapříčinila odliv zahraničních pracovníků z tohoto městského státu. Podražila většina čínských měst, kde spotřebitelské ceny zvyšuje obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy. O dvacet míst sklouzl Bangkok, který je nyní 46. nejdražším městem na světě.

Do první desítky se dostala i čtyři západoevropská města, což je podle analytiků dáno relativní silou evropských měn. Nejdražším evropským městům dominují Curych a Paříž, sedmá je Ženeva a devátá Kodaň.

Život v metropolích Severní a Jižní Ameriky, Afriky a východní Evropy je v porovnání s loňským rokem levnější. Nejvíce vzrostly ceny v íránském Teheránu, které stouply kvůli americkým sankcím na dodávky zboží. Metropole se tak vyšplhala o 27 příček na 79. místo. Největší pokles cen pak vykázala brazilská města Rio de Janeiro a Sao Paulo, a to kvůli slabé měně a nárůstu chudoby.

Zpráva zahrnuje deset kategorií, přičemž v některých z nich měl vliv i nedostatek zboží, jako je toaletní papír či těstoviny.

Nejvíce zdražil tabák a oblast rekreace, naopak nejprudší propad cen zaznamenalo oblečení. „Pokud jde o spotřební zboží, došlo k prudkému nárůstu cen počítačů, zatímco ceny oděvů klesly,“ uvedla Duttová.

Index celosvětových životních nákladů EIU porovnal v září ceny 138 zboží a služeb ve zhruba 130 velkých městech. Zpráva uvedla, že ceny základního zboží byly odolnější než ceny zboží, které si lidé dokážou snadno odpustit.

Nejdražší města světa ve srovnání s životními náklady v New Yorku

1. Curych

1. Paříž

1. Hongkong

4. Singapur

5. Tel Aviv

5. Ósaka

7. Ženeva

7. New York

9. Kodaň

9. Los Angeles

Reklama

Doporučované