Hlavní obsah

ČSSD chtěla podporu od Zemana. Zdravice po návratu z nemocnice ale nevyšla

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Od září trápí Miloše Zemana zdravotní potíže. Do Lán za ním dojíždí i šéf Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Reklama

Předseda ČSSD Jan Hamáček vyjednával s Hradem o podpoře prezidenta Miloše Zemana před volbami. Chystanou videozdravici ale zhatily Zemanovy zdravotní potíže.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Když v červnu Miloš Zeman oznámil, že do Poslanecké sněmovny bude volit hnutí ANO, v Lidovém domě ze slov svého bývalého předsedy radost neměli.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček v posledních týdnech usiloval o to, aby hlava státu před volbami jeho stranu přece jen ještě podpořila.

A málem se to povedlo. Podle zjištění Seznam Zpráv měla od Zemana na programové konferenci ČSSD v Brně (pořádané 25. září) zaznít videozdravice.

Jenže pak do přípravy vstoupily Zemanovy zdravotní problémy, kvůli kterým byl v polovině září na osm dnů hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Pokus o natočení zdravice podle Seznam Zpráv skutečně proběhl, a to po návratu prezidenta z nemocnice. Nakonec ale padlo rozhodnutí od plánu upustit.

„Zdravotní stav pana prezidenta je daleko podstatnější než diskuse o nějakém předvolebním videu,“ řekl k tomu statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

„Honza to domlouval“

Že vedení ČSSD s prezidentem o podpoře před volbami jednalo, potvrdil Seznam Zprávám i poslanec a náchodský starosta Jan Birke, který programovou konferenci moderoval.

„Chtěl jsem vědět do scénáře a programu, zda proběhne podpora od Miloše Zemana. Domlouval to na Hradě přímo Honza Hamáček, vím, že se o tom jednalo. Ptal jsem se ho a řekl mi, že zdravice nakonec nebude,“ řekl Birke Seznam Zprávám.

Zeman podle sociálních demokratů plánoval ve videu říci, že kdyby měl dva hlasy, ten druhý by dal právě ČSSD, která se momentálně pohybuje těsně kolem pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do Sněmovny.

Na dotaz, zda se přeci jen ještě nepodaří video dotáhnout do zdárného konce a zda by uvítal podporu Hradu před volbami, předseda strany Hamáček neodpověděl. „Nezlobte se, ale nebudu řešit otázky kampaně a jejího časování v médiích,“ napsal pouze.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotazy redakce týkajících se videa a Zemanových zdravotních komplikací pouze uvedl, že hlava státu se chystá volit hnutí premiéra Andreje Babiše (ANO). „Pan prezident opakovaně veřejně oznámil, že bude volit hnutí ANO,“ napsal hradní mluvčí Seznam Zprávám.

Vztah mezi Zemanem a ČSSD je dlouhodobě komplikovaný. Prezident se v barvách ČSSD na konci 90. let stal premiérem, po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2003 však Zemanovo pouto k sociální demokracii ochablo.

V roce 2010 Zeman ve sněmovních volbách kandidoval dokonce proti ČSSD s nově založenou Stranou práv občanů Zemanovci. Špatné vztahy s prezidentem měl následně i někdejší předseda strany Bohuslav Sobotka. Jisté „oteplení“ přišlo až s nástupem Jana Hamáčka do čela sociální demokracie.

Reklama

Doporučované