Hlavní obsah

ČSSD jde do voleb: Dluhy za covid ať zaplatí ti, co mají velký majetek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Kandidátku ČSSD vede v Praze.

Reklama

Sociální demokraté představili program, se kterým půjdou do voleb do Poslanecké sněmovny. Velké dluhy, které vláda udělala při boji s koronavirem, by podle ČSSD měly zaplatit velké firmy. Naopak zaměstnancům slibují ulehčení.

Článek

Spravedlivá země, bezpečná budoucnost. S takovým heslem do voleb vyráží sociální demokraté. Program dnes představil předseda ČSSD Jan Hamáček. Hlavním mottem kampaně bude, aby náklady na boj s pandemií covidu-19 zaplatili ti nejbohatší.

„Slýchávám, že jsme strana, která pouze rozhazuje, ale opak je pravdou. Jsme jediná strana, která říká, že ty náklady bude muset někdo zaplatit. Daňové výnosy musí jít od těch, kteří vytvářejí obrovské zisky,“ uvedl.

Řešením by mělo být zdanění majetků nad 100 milionů korun, které ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová označuje za obří. „Chceme, aby se ti nejbohatší spravedlivě podíleli na splácení dluhu, který tady vznikl,“ vysvětlila. Navrhuje také zrušení daňových výjimek pro velké korporace či zavedení bankovní daně z aktiv s progresivními sazbami.

Peníze do státního rozpočtu mají přinést i velká dědictví. „Dědickou daň do 50 milionů korun necháme na nule, nad tuto částku chceme tato dědictví pořádně zdanit,“ slíbila ministryně Maláčová při představování programu.

Dědickou daň do 50 milionů korun necháme na nule, nad tuto částku chceme tato dědictví pořádně zdanit.
Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Kde by se daně měly snížit, jsou základní potraviny jako pečivo, zelenina, ovoce, maso a podobně.

Další peníze do státního rozpočtu by mohlo přivést vyšší zdanění čtvrté a další nemovitosti a také pokuty za dlouhodobě neobsazené byty. To by podle Maláčové mělo pomoci vyřešit i nedostatek bytů. ČSSD slibuje také regulaci krátkodobých turistických pronájmů. „Turisté patří do hotelů, ne do bytů,“ uvedla.

ČSSD chce ve svém programu ulehčit i zaměstnancům. Maláčová prosazuje zákonných pět týdnů dovolené a postupně se chce dobrat k 35hodinovému pracovnímu týdnu bez krácení mzdy. „Naším cílem je do roku 2030 čtyřdenní pracovní týden,“ uvedla.

Zaměstnanci by si měli také užít více volna, sociální demokraté slibují zavést institut náhradního volna za státní svátky. Pokud svátek vyjde na víkend, zaměstnanci by si podle socialistů měli užít volno v nejbližším pracovním dni. Firmy by měly od státu dostávat příspěvky za to, že zaměstnávají lidi starší 50 let.

Pomoci by si měli i pracovníci ve zdravotnictví, Maláčová jim chce do roku 2025 zvýšit tarifní plat o 50 procent. „Platy ve zdravotnictví jsou už lepší než bývávaly, ale stále hodně lékařů a sester utíká do zahraničí.“

Volební model SZ: Jak si vede ČSSD u voličů? Vážený průměr všech modelů je nejpřesnější odhad, jak by v danou chvíli dopadly volby. Procentuální zisky jednotlivých stran a uskupení jsou zachyceny v grafu.

Desatero ČSSD do voleb

  1. Náklady covidové pandemie rozdělíme spravedlivě: zaplatit tentokrát musí především ti, kdo na to mají, miliardáře nevyjímaje.
  2. Za stejnou práci stejnou odměnu, platy musí růst.
  3. Práce v Česku musí být cesta ke spokojenému životu.
  4. Nikdy nedovolíme privatizaci českého zdravotnictví.
  5. Spravedlivé důchody pro zodpovědné lidi, to je vaše právo.
  6. Vlastní bydlení nesmí být nedosažitelný sen.
  7. Vybereme víc peněz od bohatých. Budeme je investovat, ne rozdávat.
  8. Zvýšíme platy v sociálních službách.
  9. Založení rodiny má být radost, ne stres. Školství musí být bezplatné.
  10. Ochráníme zájmy České republiky i její zdroje.

Socialisté představili také podporu rodin ve formě patnáctitisícového porodného pro první tři děti či novomanželských půjček do milionu korun. Z nich by se za každé narozené dítě rodičům odepsal dluh ve výši 100 tisíc korun. Rodiče by od roku 2024 měli mít pro každé své dítě od dvou let garantované místo ve školce či jeslích.

Školství chce ČSSD udržet bezplatné, pro děti z nízkopříjmových rodin slibuje zajistit bezplatný počítač či tablet.

Reklama

Doporučované