Hlavní obsah

ČSSD na poslední chvíli sháněla kandidáty. Ulovila bývalou tvář ANO

Foto: Tomáš Svoboda

Jihomoravská ČSSD představila novou kandidátku.

Reklama

Na hradě, ale bez silné družiny svých spolustraníků. Jihomoravští sociální demokraté na brněnském Špilberku představili na poslední chvíli upravovanou kandidátku do sněmovních voleb.

Článek

V kraji, z nějž v posledních letech vzešly nejviditelnější tváře ČSSD, povede sociální demokraty jako lídr brněnský exprimátor Roman Onderka. Jako dvojka pak bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, trojka starosta Valtic Pavel Trojan.

Onderku nedávno instalovalo do čela kandidátky celostátní vedení sociální demokracie, a to proti vůli části spolustraníků. Kandidátku pak na protest opustilo čtrnáct členů, včetně původního lídra Břetislava Štefana.

Místopředseda ČSSD odmítl, že by byla strana kvůli jeho dosazení rozpolcená. „Co se událo, byl dozvuk primárních voleb. Sociální demokracie i tady v kraji bude mluvit jedním hlasem,“ zdůraznil bývalý primátor Brna.

Onderka s kolegy tak musel narychlo „lepit“ výrazně jinou kandidátku. Při hledání náhradníků na rozpadlou soupisku strana oslovila i bývalého ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého.

Ten přitom naposledy kandidoval do Senátu v barvách hnutí ANO. „Mé hlavní téma budou média, jsem na ně expert. Co jsem za 46 let zažil v rozhlasu, jsem nikde nezažil. Taková míra nekompetentnosti lidí, co mají rozhodovat, byla zarážející. Jsou tam lidé, kteří nerozumí tomu, co dělají. Občané platí 8 miliard korun ročně,“ uvedl. Chce tak prosadit zákon, který jasně specifikuje, co mají veřejnoprávní média dělat. Třeba lépe kontrolovat hospodaření a udržovat lidové tradice.

O návrat do Sněmovny se pokusí i bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. „Bylo mi nabídnuto, abych kandidoval a podpořil sociální demokracii. Myslím, že to stojí za to. ČSSD dokázala ve vládě prosadit daleko víc věcí, než by odpovídaly minulému volebnímu výsledku. Chceme v tom pokračovat,“ řekl Škromach.

Dvojciferný výsledek, slibuje Onderka

Onderka měl údajně náhradníků za „vzpurné“ členy dostatek – vybíral prý z okruhu třicítky uchazečů. „Kandidátní listina byla podána v plném počtu 34 lidí. Doplnili jsme ji o osobnosti ředitelů škol, lékařů, zdravotních sester či emeritního ředitele Českého rozhlasu Brno. Toto doplnění schválilo grémium sociální demokracie ve čtvrtek,“ uvedl Onderka.

Ke změně na kandidátce vedení Lidového domu přistoupilo na základě průzkumu veřejného mínění, který si nechala vypracovat. Současný tým pod Onderkovým vedením má prý potenciál získat dvojciferný výsledek ve volbách.

„Existují pravidla pro volby do Poslanecké sněmovny a podle těchto pravidel se postupovalo. Stejně jednají v jiných politických subjektech. Každé uskupení chce dát prostor členům, kteří chtějí oslovit co nejvíc lidí,“ vysvětlil Onderka.

S původním lídrem Štefanem odešlo z kandidátky dalších třináct lidí. Většinou šlo o komunální politiky, včetně starosty Kunštátu Zdeňka Wettera nebo místostarosty Boskovic Petra Malacha.

Štefan už dříve řekl, že sociální demokracie nerespektovala vnitrostranickou demokracii. Podle něj vznikal na jihu Moravy tým, který chtěl lidem ukázat, že moderní ČSSD komunikuje jinak. „Chtěli jsme udělat změnu bez okoukaných tváří a otřepaných frází,“ řekl mimo jiné.

Foto: Tomáš Svoboda

Na Špilberku nechyběl ani náměstek ministra vnitra Michal Hašek.

Podle místopředsedy Onderky záleží výběr kandidátky na prioritách strany. „Nemyslím si, že tam mají být samí komunální politici. Je potřebná věková, profesní či genderová pestrost. Změna je z tohoto pohledu pozitivní,“ sdělil Onderka.

Už před čtyřmi lety poznamenaly kampaň socialistů půtky mezi křídly expremiéra Bohuslava Sobotky a bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška. „Podle mého to kampaň nezastiňuje. Byl to opravdu výsledek primárních voleb. Situaci nám zkomplikoval covid. Museli jsme posouvat stranický sjezd, konference a schvalování kandidátek. Myslím, že jsme se s tím vyrovnali,“ řekl Onderka.

Pohled na pondělní Špilberk mohl připomínat ČSSD o několik let dřív. S fotoaparátem se tam pohyboval náměstek ministra vnitra Michal Hašek, Zdeněk Škromach mluvil o vizích strany pro důchodce a Onderka vzýval návrat kořenům. „Potvrdili jsme si to na sjezdu. Sociální demokracie tady byla vždycky pro lidi, co mají hluboko do kapsy, pro lidi hendikepované, pro rodiny s dětmi či samoživitelky. K této cestě se musíme vrátit,“ vzkázal.

Kandidátka ČSSD na jihu Moravě do sněmovních voleb

1. Roman Onderka, místopředseda strany, poslanec

2. Kateřina Valachová, právnička, poslankyně

3. Pavel Trojan, starosta Valtic

4. Mirka Wildmannová, vysokoškolská pedagožka

5. Jan Košíček, ředitel školy

Brněnský exprimátor Onderka vnímá vlastní odpovědnost za volby. V kraji chce mnohem lepší výsledek, než loni v krajských volbách, kdy sociální demokracie sotva překonala pětiprocentní hranici. „Nejsem ochotný připustit, že by se sociální demokracie pod ni dostala. To není na pořadu dne. ČSSD jako nejstarší strana do parlamentu patří. Je nutná, aby mohla obhajovat zájmy obyčejných pracujících občanů,“ řekl.

Socialisté připomněli, že se ve Sněmovně zasadili o zvýšení rodičovské na 300 tisíc korun. Zmínili také navýšení důchodů od roku 2014 v průměru o pět tisíc korun či obnovení nemocenské od prvního dne absence. „Také jsme prosadili zákaz dětských dluhů. Než jsme tuto vlajku ostudy zvedli my, nikoho to desítky let nezajímalo,“ Valachová.

„Jako sociální demokracie jsme jistota prověřená časem,“ doplnila.

Jak moc to bude platit, rozhodnou voliči 8. a 9. října při parlamentních volbách.

Reklama

Doporučované