Hlavní obsah

Čtvrt milionu lidí okradených Koženým si může vyzvednout své akcie

Foto: Seznam Zprávy

K vyzvednutí akcií je podle představenstva nutné rezervovat přesný termín.

Reklama

Většina lidí vlastní akcie v menší nominální hodnotě, než kolik stojí cesta do pražského sídla společnosti Harvardský průmyslový holding. Kdo si cenné papíry nevyzvedne, ten o svůj podíl přijde.

Článek

Harvardský průmyslový holding (HPH) začal vydávat listinné akcie svým podílníkům. Jde o dosud nevídanou událost, akcionářů Harvardských fondů je totiž přibližně 240 000. Každý z nich si musí listiny osobně vyzvednout v sídle společnosti, 98 procent lidí přitom drží akcie v nominální hodnotě do čtyřiceti korun.

Jednou z těch, kdo o akcie zřejmě přijdou, je Milada Odehnalová z Jihomoravského kraje. Akcie zdědila, nemá ale přesný přehled o jejich množství a stejně jako mnoha dalším se jí nevyplatí listinné akcie převzít.

„Dívala jsem se a mám jich, myslím, pouze deset. Nevím, jestli jich není víc, já to neumím dohledat. Mám je po bratrovi, který zemřel,“ řekla Seznamu paní Odehnalová.

Akcií společnosti Harvardský průmyslový holding je celkem 41 466 840 kusů. Každá z nich má jmenovitou hodnotu 1 korunu, naprostá většina podílníků má přitom pouze 10, 20 nebo 40 akcií podle toho, kdy se zapojili do kuponové privatizace.

7,84 milionu akcií nyní drží Vlastimil Jiřík. Vzhledem k tomu, že na valnou hromadu společnosti obvykle dorazí jen několik desítek lidí, má Jiřík rozhodující slovo. Valná hromada v létě rozhodla, že do února přemění takzvané zaknihované akcie na listinné, které si každý vlastník musí osobně převzít, jinak o ně přijde. Paní Odehnalové se zřejmě nevyplatí pro cenné papíry jezdit.

„Na co mi jsou listinné akcie doma? K čemu? Já jsem od Tišnova. Nikam necestuji, chodím o francouzských holích. Kdybych někam jela, musela bych si vzít taxík, to bych zaplatila dva tisíce za cestu do Brna,“ říká Odehnalová.

Představenstvo HPH vypsalo přibližně 1 000 termínů, kdy si lidé mohou listinné akcie vyzvednout. Rezervují se v online aplikaci, denně jich je v pražské kanceláři vypsáno asi 20 a v několika málo dnech je možné si akcie vybrat i v Brně. Termín pro vyzvednutí listinných akcií byl stanoven od 6. listopadu 2019 do 5. února 2020, termíny pro rezervaci jsou ale vypsabé i po tomto datu.

První den vydávání cenných papírů bylo v sídle společnosti živo. Lidé přicházeli i bez objednání a odnášeli si akcie v množství od několika málo kusů do desítek tisíc.

„Nepředpokládám, že by mělo dorazit všech 240 000 akcionářů,“ řekl Seznamu člen představenstva HPH Jan Materna. „Dnes jsou otevřené termíny i po 5. únoru, protože i po termínu vyzvednuté akcie jsou řádně vyzvednuté. Nehrozí, že by si někdo své akcie nemohl vyzvednout z toho důvodu, že bychom to logisticky nezvládli,“ dodal Materna.

Bývalý člen dozorčí rady Petr Kaňovský dříve některé menšinové vlastníky zastupoval. Ze strany velkých hráčů jde podle něj o taktiku, jak se dostat k dalším podílům.

„Předpokládají, že většině akcionářů, těm malým, se nevyplatí tam jezdit třeba pro dvacet kusů, u kterých se uvádí hodnota dvacet korun. Ale v tom celku to dělá pěkné procento, takže si velcí akcionáři mohou později koupit relativně velké množství akcií,“ říká Kaňovský.

Samostatnou kapitolou je podíl Viktora Koženého, který se svou matkou stále vlastní asi 44 procent společnosti. V České republice ho ale čeká deset let za mřížemi, takže si výlet do Prahy pravděpodobně odpustí.

Není přitom jisté, jestli malí akcionáři vůbec něco dostanou. Jejich nevyzvednuté podíly pravděpodobně skončí v dražbě, kde je skoupí velcí hráči. Náklady spojené se zasíláním peněz za vydražené akcie, například složenkou, ale opět mohou překročit jejich samotný objem. Společnost tak může bývalé akcionáře například vyzvat, aby si peníze přijeli s občanským průkazem vyzvednout sami.

Naprostá většina podílníků tak možná nebude mít z akcií žádný zisk. Jejich nominální hodnota se z rozhodnutí velkých akcionářů vyjádřeného valnou hromadou minulý rok propadla z 1 000 korun na 1 korunu. Několik investorů využilo této situace k nákupu nových akcií a faktickému ovládnutí společnosti.

Harvardský průmyslový holding je v likvidaci a jeho akcie žádné dividendy nepřinášejí. Jiřík a další investoři ale sázejí na výsledky soudních sporů, které by do společnosti mohly přinést stovky milionů korun. Většina ze stovek tisíc lidí, kteří v devadesátých letech uvěřili Koženého sloganu „Jistota desetinásobku“, se ale z těchto peněz moc radovat nebude.

Reklama

Související témata:

Doporučované