Hlavní obsah

Čtvrtina nemocnic nemá odpovídající přístup k vodě, ohrožuje to zdraví dvou miliard lidí

Špatné podmínky v nemocnicích ohrožují dvě miliardy lidí.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Čtvrtina světových nemocnic nemá podle zprávy Světové zdravotnické organizace odpovídající přístup k vodě, který by pokryl jejich základní potřeby. Každá pátá se kvůli tomu například nezvládá zbavovat odpadu spojeného s lékařskými zákroky.

Článek

Špatné podmínky v nemocnicích ohrožují na dvě miliardy lidí. Vychází to z nově zveřejněné zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO). „Patnáct procent pacientů po návštěvě nemocnice trpí infekcí. Každý rok pak v důsledku špatných hygienických podmínek zemře jeden milion matek a novorozeňat,“ uvedl pro agenturu Reuters koordinátor výzkumu WHO Bruce Gordon.

Zatímco v celosvětovém měřítku nemá k vodě odpovídající přístup každá čtvrtá nemocnice, v nejchudších regionech světa má takový problém polovina z nich. Týká se to zejména zemí na západě Afriky. Nedostatek vody na sebe váže další řadu problémů, se kterými se nemocnice v chudých regionech musejí potýkat.

Jedním z nich jsou sanitární podmínky. Každá pátá nemocnice na světě se podle zprávy WHO nezvládá kvůli nedostatku vody zbavovat odpadu spojeného s lékařskými zákroky nebo nemá splachovací toalety. „Nemocní lidé vylučují mnohem více patogenů a bez splachovacích toalet jsou pacienti a nemocniční personál vystaveni mnohem vyššímu riziku nákazy spojené s lidskými výměšky,“ řekl Gordon.

Podmínky v nejchudších nemocnicích světa jsou rizikové zejména pro porody. Každý rok v takových nemocnicích rodí sedmnáct milionů žen.

Reklama

Doporučované