Hlavní obsah
Online

Babiš: Pokud skončíme po volbách v opozici, odejdu z politiky

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš přichází před polednem na volební diskusi do budovy MAFRY.

Reklama

aktualizováno •

Předvolební dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Co se děje a co kde najdete

  • Do zahájení voleb zbývají 4 dny. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Nejen Česká republika, ale i většina světových médií řeší aféru Pandora Papers, v níž figuruje i premiér Andrej Babiš (ANO). Přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Základní informace ZDE.
  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • Kdo vyhraje volby? Připravili jsme pro vás vlastní volební model.
  • Babiš: Pokud skončí ANO v opozici, odejdu

    Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru na Frekvenci 1 řekl, že by z politiky odešel, kdyby ANO nebylo ve vládě. „Pokud bychom skončili v opozici, tak bych tam neseděl,“ řekl. Případná kandidatura na prezidenta ho podle jeho slov nikdy nenapadla.

    V rozhovoru na TV Nova předtím uvedl, že nevidí v současném politickém spektru prostor pro přijetí důchodové reformy. Pronesl, že pokud by hnutí ANO o víkendu obhájilo nynější pozici nejsilnější strany, nebude mít v plánu důchodovou reformu, protože nevidí prostor pro širší konsenzus. Cestou k zajištění důchodů by podle něj měla být snaha firem udržet si zaměstnance důchodovým připojištěním. Zároveň zopakoval, že po volbách nechce o spolupráci vyjednávat s Piráty.

    „Jsem připraven dělat kompromisy,“ uvedl k povolebním vyjednáváním, ale blíž své plány odmítl specifikovat. Řekl také, že je lídrem ANO a chce volby vyhrát. Zopakoval, že nebude o spolupráci vyjednávat s Piráty, jimž vyčítá některé návrhy.

  • Jezdí kolem něj denně, ale o svém nelegálním billboardu prý Havlíček nevěděl

    Ministr dopravy Karel Havlíček se objevil na reklamní tabuli, kterou chce jeho vlastní resort nechat odstranit. Politik tvrdí, že o předvolební reklamě hnutí ANO nedaleko svého bydliště nevěděl, za vše prý může najatá agentura.

  • Skandálem zmítaný Babiš emotivně apeluje na voliče

    Premiérův tým na Facebooku kromě jiného píše:

    „I když naši političtí konkurenti slibují všechno možné, ve skutečnosti mají jediný cíl. Zbavit se Babiše. Za cenu odevzdání naší suverenity Bruselu. Za cenu zničení našeho průmyslu. Za cenu přijetí eura. Za cenu přijímání migrantů z úplně cizích kultur. Prostě za každou cenu.

    Přitom jsme teď v úplně jiné situaci. V situaci, která nemá být o vyřizování osobních účtů, ale o budoucnosti nás všech.

    Sami vidíte, že svět je stále chaotičtější a extrémně nepřehledný. Cítíte stejně jako já, že se teď víc než kdy jindy budeme muset spolehnout hlavně sami na sebe a až pak na naše partnery. A je jedno, zda se jmenují NATO nebo Evropská unie. Je to především o nás samotných. O síle prosazovat naše národní zájmy. O naší vlastní suverenitě a také o tom, jestli budeme schopni reagovat na krize, které nám budoucnost přinese. Bude to chtít rozhodnost, odvahu a také politickou stabilitu. Zkušenost a mezinárodní přesah. Bude to chtít někoho, kdo se bude schopen za naši zemi rvát.“

  • Fotka z jarmarku SPD musela zmizet

    Na facebookové stránce SPD visela fotka předsedy Tomio Okamury s fanouškem v tričku Deutsches Afrikakorps - tedy expedičními jednotkami nacistického Wehrmachtu, které operovaly mezi lety 1941 a 1943 v severní Africe. Fotografie byla pořízena 25. září na předvolebním jarmarku v Ústí nad Labem. Správce stránky po upozornění fotografii smazal. Okamura na zaslané dotazy, zda si nápisu na tričku při focení všiml, nereagoval.

    Foto: Facebook / Tomio Okamura - SPD

    Tomio Okamura se fotí s fanoušky na předvolebním setkání v Ústí nad Labem.

  • Průzkumy otevírají velký prostor spekulacím

    Hnutí Andreje Babiše ztrácí. Tak zní jediná nepochybná informace o tom, jak se před volbami mění sympatie voličů. V září proběhly pouze tři průzkumy a nic přesnějšího o tom, jak se nálady posunuly, není možné říct.

  • Jak Pandora Papers ovlivní volby?

    V dobách, kterým český premiér s oblibou říká Palermo, by se kvůli podobnému skandálu odstupovalo. Teď je otázka, jestli si toho někdo čtyři dny před volbami vůbec všimne, rozebírá Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

  • Bartoš na výjezdu, Rakušan nachlazený

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyjel na jeden z posledních výjezdů v kampani. Přesvědčuje voliče na Liberecku, tradičně silném kraji jeho koaličního partnera, Starostů. Jejich šéf Vít Rakušan na výjezdu není - podle Bartoše je nachlazený. „Leží a dává se dohromady, aby byl připraven na debatu,“ řekl Seznam Zprávám Bartoš.

  • Babiše sepsula i americká herečka a aktivistka Mia Farrowová

    „Miliardy skryté mimo dosah. Pozornost je dnes sice zaměřena na Putina a krále Abdalláha, ale český premiér Andrej Babiš, který se stylizuje do role populistického nepřítele elit, si pomocí nastrčených firem, které skrývaly jeho totožnost, koupil u Cannes zámek za 22 milionů dolarů s dvěma bazény, a tak dále,“ napsala Farrowová na Twitteru.

  • Psychiatr Rektor ke kauze Pandora Papers: Asi jsme si vybrali gaunera

    Známý a uznávaný psychiatr Tomáš Rektor sdílel na sociální síti svůj pohled na roli Andreje Babiše v Pandora Papers:

    Řekl bych, že poslední roky přibývá kauz, které naznačují, že pro všechny by měla platit stejná pravidla. Nebo aspoň podobná. Epstein, Panama, Pandora..

    „Daně jsou peníze, které platí střední třída, aby chudí nezabili bohaté.“ Něco na tom výroku je, vždycky se vědělo, že ti skutečně bohatí to s daněmi nepřehání. Vždycky se to někam schová, když tak do daňových rájů. A vždycky to do nějaké míry platit bude. Do nějaké míry.

    Nikdo neví, zda Andrej Babiš porušil zákon, jen víme, že se snažil velmi dobře ukrýt své finanční toky. Zákony o praní špinavých peněz vznikly primárně, aby zkomplikovaly legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Což neznamená, že šlo o peníze z trestné činnosti, neznamená to ani, že šlo o peníze nezdaněné.

    Stejně to, že někdo zapomněl zanést párek v rohlíku do EET, neznamená, že by ty peníze nezdanil. Přesto byl trestán, protože, možná nevědomky, obešel systém, který má daňovým únikům zabránit.

    V případě Panama Papers nešlo o omyl, naopak, byl to drahý a sofistikovaný systém. A proč jej Andrej Babiš potřeboval využít, je zcela legitimní a podstatná otázka.

    Principem demokracie je, že každý hlas a každý život má stejnou hodnotu. Svět, kde je jeden trestán za zamlčení stovek korun, zatímco druhý legálně skryje stovky milionů, je absurdní, o to absurdnější, že Andrej Babiš si na hlídání tržeb za jedno pivo udělal kus politické kariéry.

    A mimochodem, k argumentu, že to dělali všichni… Ne, nedělali. Převážnou většinu českých i světových miliardářů, často bohatších než on, v těch seznamech nenajdete. Asi jsme si z nich vážně vybrali gaunera.

  • Poslanci by mohli debatovat i o aféře Pandora Papers, v níž figuruje Babiš

    Poslanci by mohli v úterý debatovat i o jednání premiéra Andreje Babiše (ANO), který si podle mezinárodního týmu investigativních novinářů poslal v minulosti přes své offshorové firmy téměř 400 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. Sněmovna se sejde na dvou mimořádných schůzích. Návrh jejich programu sice nelze měnit, řečníci s přednostním právem ale mohou vystoupit k jakémukoli tématu.

    „Debatu očekávám, detaily teď nemohu upřesnit,“ uvedl dnes předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pokládá podezření, že ministerský předseda pral špinavé peníze, za mimořádně závažné. „Debatu otevřeme navzdory tomu, že na této schůzi mimořádný bod zařadit nelze,“ sdělila. Babiš podle Pekarové Adamové musí jasně doložit, odkud peníze pocházejí a zda je zdanil.

  • Koalice Spolu obratem v kampani využila agresivní chování ochranky premiéra

    Foto: Spolu

    Součástí kampaně Spolu se stalo jednání bodyguardů Babiše.

    Reportérka Hana Čápová se marně snažila získat Babišovo vyjádření.Video: Investigace.cz, Hana Čápová

  • Premiéra čeká ve Slovinsku jednání s lídry EU

    V rámci předsednictví Slovinska v EU se 5. a 6. října ve městě Brdo uskuteční summit lídrů Evropské unie a západního Balkánu. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) bude ve Slovinsku jednat s lídry EU a západního Balkánu o vzájemných vztazích a rozvoji spolupráce.

    V úterý bude premiér během neformální pracovní večeře Evropské rady s lídry diskutovat o globální roli EU, zejména o vztazích EU s Čínou a USA a o situaci v Afghánistánu. V Brdu se setkají vedoucí představitelé členských států EU a partnerů ze západního Balkánu (Albánie, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Republika Severní Makedonie a Kosovo). Hlavním tématem jednání budou vztahy EU se západním Balkánem, potvrzení evropské perspektivy západního Balkánu, rozvoj spolupráce a ekonomické oživení regionu po pandemii a zintenzivnění regionální spolupráce. Na programu je také diskuse s dalšími aktéry, a sice se zástupci Evropské investiční banky, Evropské banky pro obnovu a rozvoj, Světové banky a Rady pro regionální spolupráci.

  • Datová žurnalistka Seznam Zpráv glosuje Babišovu roli v Pandora Papers

  • „Chamtivost je ilegální.“ Europoslanci kritizují Babiše kvůli aféře Pandora Papers

    Poslanci Evropského parlamentu dnes tvrdě kritizují počínání českého premiéra Andreje Babiše, který si podle mezinárodního týmu investigativních novinářů přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Členové nejpočetnější lidovecké frakce označili Babišovo obcházení daňové povinnosti v Česku za pokrytecké, další mluví o mimořádném zařazení aféry Pandora Papers na program plenární schůze ve Štrasburku, která dnes začíná. Babiš v souvislosti s odhaleními odmítá, že by jakkoli porušil zákony.

    Evropští lidovci, k nimž v europarlamentu patří i čeští opoziční politici z KDU-ČSL a TOP 09, připomněli střet zájmů, v němž je předseda české vlády podle auditu Evropské komise. „Ale podvádět český daňový systém, na jehož reformě jste trval, to je vrchol pokrytectví,“ uvedla lidovecká frakce na Twitteru s dodatkem, že Babišova „chamtivost je ilegální“.

    Šéfka druhé početně nejsilnější frakce socialistů Iratxe Garcíaová připomněla, že země EU se v současnosti zadlužují kvůli koronavirové krizi a zároveň zjišťují, že kvůli praktikám svých politiků přicházejí o miliardy eur na daních. Některé státy včetně Česka přitom v minulosti nepodpořily navrhovaná unijní pravidla zvyšující daňovou transparentnost, která musí EU schvalovat jednomyslně. „Tohle musíme zastavit a přejít na hlasování kvalifikovanou většinou. Je nepřijatelné, aby předseda vlády zapojený do tohoto skandálu měl právo veta ve věcech daňové spravedlnosti!“ napsala v narážce na Babiše španělská politička.

  • Slovenské noviny velmi ostře o Babišově kauze

    Foto: SME.sk

    Slovenský list SME volí ostrá slova.

Reklama