Hlavní obsah

Cyklistika nectí presumpci neviny. Froome udělal dobře, že dál závodil, říká König

Cyklistika nectí presumpci neviny. Froome udělal dobře, že dál závodil, říká König.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Bývalý kolega Chrise Frooma z týmu Sky Leopold König je přesvědčený, že britský tým postupoval správně. I když dopingový stín nad Froomem cyklistice nepomohl.

Článek

Ještě šest dní před startem nejprestižnějšího etapového závodu sezony se nevědělo, jestli hlavní favorit na vítězství bude potrestán dopingovými komisaři. Tour de France Chrise Frooma ze závodu v neděli vyloučila, ale hned o den později musela otočit.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) totiž rozhodla, že se čtyřnásobný vítěz neprovinil vůči dopingovým pravidlům a na Tour tak může bojovat o rekordní pátý titul. Zároveň mu zůstanou vítězství na loňské Vueltě i letošním Giru.

„Bohužel v cyklistice se vůbec neuplatňují obecné právní normy. Presumpce neviny v podstatě neexistuje. Myslím si, že se Sky rozhodlo nakonec správně, i když s vědomím, že to cyklistice jako takové vůbec neprospěje, pokud jezdec závodí s dopingovým stínem,” říká bývalý kolega Chrise Frooma z týmu Sky Leopold König, který momentálně hájí dres stáje Bora-Hansgrohe.

Během vítězství na loňské Vueltě Froome překročil povolený limit léku na astma salbutamolu v moči. Na jeho užívání měl od dopingových komisařů povolení. Koncentrace salbutamolu se ale podle pravidel nesmí dostat nad 1000 nanogramů na mililitr a tento limit Froomův vzorek přesáhl. UCI ale v pondělí rozhodla, že nešlo o dopingový nález.

„Od dětství se léčím s astma a nikdy jsem si nevzal víc léků, než bylo povoleno. Mezinárodní cyklistická unie a Světová antidopingová agentura, které mají v této oblasti hlavní slovo, se na tom se mnou shodly,” okomentoval výsledek vyšetřování Froome.

Chris Froome komentuje výsledek vyšetřování Mezinárodní cyklistické unie.Video: Josef Mačí, AP, Seznam Zprávy

Řada osobností světové cyklistiky 33letého britského cyklistu kritizovala, že závodí i s dopingovým podezřením. Mezi nimi například pětinásobný vítěz Staré dámy Bernard Hinault. Postup Sky navíc ostře kontrastoval s rozhodnutím jiného týmu World Tour Movistaru, který týden před Tour okamžitě suspendoval svého jezdce Jaime Rosóna, který čelí podobnému podezření jako Froome.

„S největší obezřetností ohledně dopingu jsem se setkal právě ve Sky. Byl to jediný tým, který si při podpisu smlouvy zkontroloval všechny mé biologické pasy,” nepochybuje o britském týmu König.

Tour de France se před začátkem letošního ročníku obávala dopingových strašidel minulosti. Doba Lance Armstronga a Alberta Contadora, po jejichž dopingových nálezech se musely přepisovat historické tabulky, je ale, zdá se, pryč.

Reklama

Doporučované