Hlavní obsah

Další pád české oděvní značky. Le Premier jedná s věřiteli o záchraně

Foto: Le Premier

Pánské krejčovství Le Premier řeší, co si počít s vysokými dluhy.

Reklama

Do problémů se dostala další firma z oděvní branže. Krejčovství Le Premier došly zdroje na úhradu téměř 80 milionů korun držitelům dluhopisů. Z firmy zároveň bez nároku na vyplacení odešli investoři Tomáš Čupr a Petr Stuchlík.

Článek

Kolem poloviny listopadu měli držitelé dluhopisů společnosti Image Care, která vlastní pánské krejčovství Le Premier, dostat své peníze zpět. Firma ale na výplatu nemá zdroje. Věřitelům nabízí, že zpátky příští rok dostanou 20 procent z celkového dluhu 80 milionů korun. Samotná společnost doufá v záchranu prostřednictvím insolvenční reorganizace. Le Premier je na trhu přes 12 let.

Do problémů se firma dostala už před pandemií. Důvodem byly vysoké náklady neúspěšné expanze na Slovensko a stejně tak neúspěšný pokus rozšířit sortiment o konfekci. S koronavirovou nákazou přišla konečná rána.

„Covid zrušil náš trh. Lidé se do kanceláří tak úplně nevrátili, přišli jsme o svatby a plesovou sezónu. S věřiteli nyní jednáme o jejich souhlasu s vyhlášením moratoria. Následně bychom sestavili reorganizační plán,“ řekl majitel Le Premier Jakub Lohniský.

Zatím to podle podnikatele vypadá, že podporu pro svůj plán mezi většinou věřitelů najde. Slibovaných 20 procent z jejich pohledávek plánuje Lohniský zaplatit v roce 2022. A to z půjčky, kterou si vezme jako fyzická osoba.

Odpis investic

Le Premier vydal dluhopisy s ročním úrokem 6,3 procenta v roce 2018. Splatnost je letos v listopadu. Dluhopisy si koupilo celkem 113 investorů. Už minulý rok dostali držitelé dluhopisů firmy vyplacený úrok jen díky tomu, že se na něj složili spoluvlastníci krejčovství.

Z krejčovství nedávno odešli také jeho klíčoví investoři, a sice zakladatel e-shopu Rohlík.cz Tomáš Čupr a byznysmen Petr Stuchlík. Čupr do Le Premier investoval 15 milionů korun, Stuchlík téměř 30 milionů. Oba investoři nyní tvrdí, že po firmě zpátky nic chtít nebudou.

Jakubovi, kterého znám od studií v Brně, jsem pomohl přežít o dva roky déle.
Tomáš Čupr, zakladatel Rohlík.cz

„Jakubovi, kterého znám od studií v Brně, jsem pomohl přežít o dva roky déle, což znamená o dva kupóny investorům více. Přišel jsem do firmy až po emisi dluhopisů a o peníze přijdu s ostatními věřiteli a investory. Jen na rozdíl od věřitelů, kteří dostávali kupón a dostanou 20 procent jistiny, přijdu o všechno,“ sdělil Čupr.

Podobný postoj k věci má i Stuchlík. „Vnímám to jako způsob, jak co nejvíce usnadnit restrukturalizaci a záchranu Le Premier,“ doplnil.

Podle specialisty na insolvence dává přístup investorů zakázkového krejčovství smysl. „Považuji to za rozumný přístup. V případě zamýšlené reorganizace s vysokým seškrtáním pohledávek totiž na společníky dlužníka zpravidla žádná výrazná hodnota nečeká. Oděvní průmysl nabízí vysoké marže, ale zkušenosti s několika insolvenčními řízeními z posledních let ukazují, že se jedná o velice náročné odvětví na řízení provozu a financí,“ komentoval Jiří Rahm, specialista na insolvence a restrukturalizace z advokátní kanceláře Allen & Overy.

V oděvní branži je to za poslední rok už několikátý případ, kdy se významný hráč dostal do finančních problémů. Zcela se zhroutila skupina C2H Michala Mičky, která pod sebou měla značky Pietro Filipi a Kara. Také tu doběhly dluhy z vydaných dluhopisů, i když ve zcela jiném řádu než u Le Premier.

Potíže se nevyhnuly ani známé značce pánských oděvů Blažek. V jejím případě ale věřitelé firmě dali šanci na nový začátek prostřednictvím reorganizace.

Reklama

Související témata:
Le Premier
Jakub Lohniský

Doporučované