Hlavní obsah

Další střípky o kruté smrti novináře Chášakdžího: Nezakrývejte mi ústa, mám astma, prosil vrahy

Foto: Shutterstock.com

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží byl zavražděn loni v říjnu na konzulátu své země v Istanbulu.

Reklama

Je to už bezmála rok, co se saúdskoarabští agenti dopustili na půdě cizí země zákeřné vraždy svého občana, novináře Džamála Chášakdžího. Do fragmentů mozaiky, co se tehdy odehrálo v budově zastupitelství Saúdské Arábie, teď přidal další kamínek turecký deník Sabah.

Článek

Deník Sabah zveřejnil ve svém aktuálním vydání dosud neznámé detaily z rozhovoru mezi členy saúdskoarabského komanda a novinářem.

Na nahrávce jeden ze saúdskoarabských činitelů Chášakdžímu tvrdí, že ho musí odvézt zpátky do Rijádu kvůli příkazu Interpolu. Chášakdží mu ale oponuje, že nikde nemá problém se zákonem a že před konzulátem na něj čeká jeho snoubenka. Na konzulát si šel vyřídit doklady ke sňatku.

Pak se ho podle Sabahu příslušníci komanda snaží přesvědčit, aby svému synovi poslal zprávu, aby si nedělal starosti, pokud o něm delší dobu neuslyší. „Nic nenapíšu,“ odporuje novinář.

„Pomoz nám, abychom ti také mohli pomoci. Protože nakonec tě odvezeme do Saúdské Arábie. A když nám nepomůžeš, víš, co se stane,“ varují novináře.

Pak mu podle nahrávky vrazi řekli, že ho uspí. „Nezakrývejte mi ústa,“ řekl, než ztratil vědomí. „Mám astma, nedělejte to. Udusíte mě,“ zněla jeho poslední slova.

Poté byl udušen igelitovou taškou a jeden člen komanda tělo novináře rozřezal a odnesl z konzulátu v pěti kufrech. Pozůstatky nebyly dosud nalezeny.

Co po bezmála ročním vyšetřováním dále víme? Připravili jsme pro vás otázky a odpovědi.

Kdo byl Džamál Chášakdží?

Džamál Chášakdží byl saúdský novinář, který měl velmi blízko k saúdské královské rodině. V Saúdské Arábii psal reportáže o al-Kájdě nebo sovětské invazi do Afghánistánu.

V roce 2017 však emigroval do Spojených států, odkud psal každý měsíc sloupek pro list The Washington Post. Kritizoval v nich politickou situaci v zemi i korunního prince Mohameda bin Salmána, faktického vůdce saúdského království.

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnes Callamardové, která měla pověření nashromáždit veškeré informace o vraždě novináře, označila právě korunního prince za člověka, u něhož by mělo být zahájeno vyšetřování.

Co přesně se stalo?

Chášakdží přišel 2. října 2018 na saúdskou ambasádu v tureckém Istanbulu. Potřeboval úředně vyřešit rozvod, aby si mohl vzít svou tureckou snoubenkou Hatice Cengizovou.

Ten den ho viděli naposledy.

Den poté turecké úřady potvrdily, že je novinář stále na ambasádě, saúdská vláda ovšem tvrdila, že odtamtud odešel.

O týden později, 11. října, vydal The Washington Post zprávu, že turecké úřady informovaly ty americké, že mají důkazy, že byl Chášakdží na ambasádě zavražděn.

Pozice Saúdské Arábie

Ještě více než dva týdny poté tvrdily saúdské úřady, že o „zmizení” Džamála Chášakdžího nevědí vůbec nic. Princ Mohamed pro Bloomberg řekl, že „nemá, co skrývat”.

O další dva týdny později Rijád připustil, že novinář zemřel. A to pravděpodobně při bitce, která nastala ve chvíli, kdy ho chtěli zaměstnanci diplomatického úřadu nechat deportovat zpět do země.

Aktuálně saúdská strana přiznává, že byl Chášakdží zavražděn. Tamní oficiální tisková agentura SPA s odvoláním na prokuraturu oznámila, že v souvislosti s případem bylo zatčeno osmnáct lidi včetně patnácti agentů, kteří do Istanbulu přiletěli den před vraždou.

Nakonec Rijád postavil před soud 11 podezřelých. Princ bin Salmán popírá, že by s ním měl cokoli společného.

Pozice Turecka

Podle tureckých úřadů byla vražda saúdského novináře dopředu naplánována. Argumentují právě tím, že do Istanbulu v předvečer vraždy přiletělo 15 saúdských agentů. Ti z prostor ambasády odstranili bezpečnostní kamery a sledovali Chášakdžího příjezd.

Na konci října 2018 Ankara zveřejnila, že novinář byl zabit ihned po příchodu na ambasádu a jeho tělo bylo ihned rozřezáno. Otázkou stále zůstává, kde tělo skončilo.

Pozice Spojených států amerických

Američtí vyšetřovatelé se přidali k tvrzení, že novinář byl zavražděn na saúdské ambasádě a že je země za zabití zodpovědná. Existují podle nich dokonce důkazy, že je vražda přímo spojená s vysoko postavenými saúdskými politiky a s korunním princem. Saúdské ministerstvo zahraničí to odmítlo.

V listopadu 2018, kdy saúdská prokuratura oznámila detaily Chášakdžího smrti, prohlásily Spojené státy, že vůči 17 saúdským úředníkům vyhlašují sankce. K nim se připojila Kanada, Francie a Velká Británie.

Nahrávky

Turecké úřady disponují nahrávkami ze saúdské ambasády z kritického dne. Některé z nich získali novináři z The Washington Post a informační služby Spojených států, Německa, Velké Británie, Německa a Francie. Jedna z členek americké skupiny prozradila, že nikdo nemohl udělat kopie nahrávek.

Podle dostupných informací obsahují rozhovor Saúdů na ambasádě, když se domlouvají, jak novináře popraví a jak budou potom nakládat s jeho tělem. Záznam pochází z okamžiku jen pár minut před tím, než Džamál Chášakdží vešel na ambasádu.

Nejnověji je na světě i výše citovaná nahrávka, která zachycuje i poslední vteřinu Chášakdžího života.

Reklama

Doporučované