Hlavní obsah

Další úniky chemikálií do Bečvy. Padla jedna pokuta

Foto: Tomáš Svoboda

Po otravě Bečvy byla takzvaná rožnovská výpust pod drobnohledem veřejnosti.

Reklama

Za loňská znečištění Bečvy, která následovala po kyanidové otravě, padla jedna pokuta. Městský úřad v Rožnově pod Radhoštěm udělil sankci společnosti LISS za porušení kanalizačního řádu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po loňské masivní otravě řeky Bečvy pozornost veřejnosti poutala takzvaná „rožnovská“ výpust. Právě z tohoto potrubí, které do řeky ústí za Juřinským mostem ve Valašském Meziříčí, podle policie vytekly jedovaté kyanidy. Výpust pod správou společnosti Energoaqua pak byla pod drobnohledem rybářů, místních i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Zaměstnanci vodoprávních úřadů a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) od října do prosince prověřovali tři další úniky chemických látek do Bečvy. Ač policie i úředníci řešili možnou souvislost s masivní havárií, ta se zatím nijak neprokázala. Podle zjištění Seznam Zpráv padla jedna pokuta. Týká se úniku odpadních látek s nadlimitním obsahem niklu.

Úřady jej v řece zaznamenaly loni 27. října. „Městský úřad Rožnov pod Radhoštěm řešil podnět na porušení kanalizačního řádu z konce října 2020, a to v ukazateli nikl. Po provedeném správním řízení byla uložena sankce společnosti LISS za porušení kanalizačního řádu. Tato událost nesouvisí s otravou Bečvy ze září 2020,“ uvedla mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková. Výši sankce neupřesnila, maximálně je to 10 tisíc korun.

Společnost LISS z rožnovského areálu se zabývá povlakováním nástrojů a precizních komponentů. Vyvíjí luxusní hodinkové číselníky. Pokutu komentovat odmítla. „Mě zavázala správní rada, abych se k Bečvě vůbec nevyjadřoval, takže se nezlobte,“ sdělil ředitel firmy Robert Lovecký.

Nechtěl příliš rozebírat ani policejní verzi, podle níž kyanidy vytekly do Bečvy právě z rozsáhlého průmyslového areálu, v němž sídlí desítky firem. „Vnímáme to všichni tady jako nespravedlivé,“ řekl stručně.

Čištění odpadních vod místních firem má na starosti firma Energoaqua. Společnost a jejího jednatele Oldřicha Havelku policie obvinila kvůli kyanidové otravě ze dvou trestných činů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Společnost i její jednatel jakoukoli vinu odmítají. Případ teď na podnět obhajoby přezkoumává Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

Úniky do Bečvy 2021

20. září – jedovaté kyanidy otrávily řeku na 40 kilometrech toku mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Způsobily tak jednu z největších ekologických havárií v novodobé historii ČR.

27. října – do řeky z „rožnovské“ výpusti unikly odpady s nadlimitním výskytem niklu. Nikl je karcinogen, ale ve vodě není významně toxický. Za znečištění dostala pokutu společnost LISS, a. s.

24. listopadu – třetí únik od září se projevil zpěněnou hladinou. Žádné ryby neuhynuly, ve vodě bylo nadlimitní množství dusitanů.

2. prosince – do vody opět unikla hustší bezbarvá látka. U výpusti bylo nalezeno několik uhynulých ryb. Není však jisté, jestli úhyn souvisel s únikem látky. Úřady žádné nadlimitní koncentrace látek nezaznamenaly.

Havelka už přitom dříve přiznal, že za pozdějšími znečištěními řeky stojí firmy z areálu. „Ten nikl nijak nerozporujeme. Známe viníka a oznámení bylo podáno na úřady,“ řekl tehdy.

Podle něj se tehdejší pozornost stočila špatným směrem. „Já se jen obávám, že se chystá nějaký způsob, jak to hodit na nás,“ sdělil neurčitě.

Všechny úniky prověřovala Česká inspekce životního prostředí. Týkalo se to také znečištění, kdy její zaměstnanci našli ve vodě nadlimitní obsah dusíku a později několik uhynulých ryb. O žádných sankcích však inspekce zatím nerozhodla. „Vzhledem ke skutečnosti, že pochybení společnosti Energoaqua dosud nebyla prokázána v rámci přestupkového nebo trestního řízení, nemůžeme v současné době sdělovat další podrobnosti,“ uvedl mluvčí Jiří Ovečka.

Znečištění podle něj nadále prověřuje policie. „Prozatím ČIŽP nezahájila přestupkové řízení, jelikož všechny skutečnosti zjištěné inspekcí při vámi uváděných událostech byly předány Policii ČR. Další případný postup inspekce bude tedy záležet na postupu orgánů činných v trestním řízení,“ doplnil Ovečka.

Graclíková zdůraznila, že rožnovský vodoprávní úřad nemá žádné kompetence řešit případné vypouštění odpadních vod či havarijní úniky do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí.

Žádné jiné sankce neeviduje ani tamní úřad.

Vedení valašskomeziříčské radnice se v úterý ohradilo vůči některým tvrzením ve zprávě sněmovní vyšetřovací komise, která popisuje komunikaci inspekce a valašskomeziříčského zaměstnance vodoprávního úřadu v den havárie. „Ze zprávy interního auditu vyplývá informace, že OI ČIZP Brno upozornil pracovníka vodoprávního úřadu Valašské Meziříčí na blízkost společnosti Deza a že je potřeba odebrat vzorky od místních vyústění do řeky Bečva, k čemuž však nebylo přistoupeno,“ zaznívá v závěru zprávy.

Radnice však tento popis popírá. „Absolutně nerozumíme tomu, jak toto mohl někdo uvést. Nevíme o tom, že by inspekce řekla, že má zaměstnanec našeho vodoprávního úřadu odebrat vzorky, tak jak je ve zprávě uvedeno,“ řekl mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Úřad v tiskovém prohlášení odmítl, že by pracovník rozlil jakékoli vzorky nebo je nějak znehodnotil. „Hodnotit zpětně rozsah a množství odebraných vzorků je velmi jednoduché s ohledem na rozsah stávajících informací. Dne 20. září 2020 ale vše nasvědčovalo tomu, že zdroj možné kontaminace je pod Šnajdarovou lávkou. Je smutné, že ani rok po havárii neexistuje jasná metodika, jak mají jednotliví aktéři v obdobné situaci postupovat,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Doporučované