Hlavní obsah

Daň z nemovitých věcí přehledně: Co se změnilo a kdy a jak se platí?

Bez hrozby sankce z prodlení je možné podat přiznání k dani z nemovitých věcí do 1. dubna 2021.

Reklama

Kvůli epidemii koronaviru je možné v letošním roce podat přiznání o dani z nemovitosti a dva měsíce později. Kdo ho musí odevzdávat a na co si dát pozor?

Článek

Dokdy je nutné přiznání podat?

Daň z nemovitosti bylo tradičně nutné poslat do konce ledna. Ministerstvo financí se ale v letošním roce rozhodlo kvůli epidemii koronaviru odložit podání přiznání o dva měsíce. Bez hrozby sankce z prodlení je díky tomu možné podat přiznání k dani z nemovitých věcí do 1. dubna 2021. Stejné odložení se týká také silniční daně.

„Obě tyto daně se totiž často vyřizují v papírové podobě s aktivní pomocí pracovníků finančních úřadů. A v době pokračujícího šíření koronaviru je určitě správné, aby lidé kvůli těmto daním na úřad nemuseli,“ uvedla k tomu ministryně financí Alena Schillerová.

Kdo a kam ho musí podat?

Podat daňové přiznání musí všichni, kdo se v roce 2020 stali majiteli pozemku, bytu či rodinného bytu, a například i ti, kteří zaevidovali krajinný prvek na svém pozemku. Přiznání se nevyhnou ani lidé, kteří nemovitost darovali, prodali nebo jiným způsobem pozbyli. I o tom musí finanční úřad informovat.

Přiznávat se musí i poplatníci, kteří na své nemovitosti vybudovali přístavbu nebo nástavbu nebo jinak změnili její velikost (i o nebytový prostor). Přiznání se týká také nemovitostí, u kterých došlo ke kolaudaci.

Přiznání naopak nemusí podávat lidé, u kterých v roce 2020 nedošlo k žádné změně. Nové přiznání není nutné podávat ani v případech, kdy se mění výše daně kvůli rozhodnutí obce. Finanční správa změnu částky sama zohlední.

Jak přiznání podat?

Finanční správa doporučuje podat přiznání elektronicky prostřednictvím aplikace EPO na internetových stránkách www.daneelektronicky.cz. Tiskopis daňového přiznání je k dostání také na finančních úřadech nebo v elektronické PDF verzi na webu Finanční správy, kde lze nalézt také pokyny k jeho vyplnění.

Daňové přiznání můžete odevzdat osobně na podatelně příslušeného finančního úřadu, poslat poštou, nebo datovou schránkou. Pokud ji máte zařízenou, dozvíte se v ní také, kolik daň ve vašem případě činí.

Do loňského roku platilo, že kdo měl datovou schránku zřízenou, musel podat přiznání jejím prostřednictvím. Nově se tato podmínka vztahuje jen na osoby, které mají datovou schránku zřízenou na základě zákona.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Vláda v roce 2020 zrušila daň z nabytí nemovitosti. Daň z nabytí se platila při převodu nemovitosti a činila čtyři procenta z její hodnoty. Daň z nemovitých věcí se oproti tomu platí každý rok.

Kolik daň činí?

Výše daně z nemovitosti je velice individuální. Záleží totiž nejen na velikosti pozemků a nemovitostí, ale také na místním koeficientu, který si obce samy určují. Radnice navíc dostaly v rámci daňových změn pro rok 2021 možnost určovat místní koeficient pro jednotlivé části obce. Díky tomu mohou vybírat více peněz například v průmyslových oblastech. Konkrétní koeficienty lze najít ve vyhledávači Finanční správy.

Splatnost daně se i přes posunutí termínu odevzdání přiznání nemění. Částku je třeba uhradit do 31. května. Pokud daň přesáhne 5000 korun, je možné sumu rozdělit do dvou stejných splátek, přičemž druhá je splatná do konce listopadu.

Jak daň zaplatit?

Pokud se na vás vztahuje povinnost podat daňové přiznání, musíte ho odevzdat k finančnímu úřadu, v jehož kraji nemovitost stojí. Pokud máte nemovitosti ve více krajích, podáte přiznání v každém zvlášť.

Daň lze uhradit na pokladně finančního úřadu, převodem z účtu, složenkou, nebo přes SIPO.

Reklama

Doporučované