Hlavní obsah

Daňové změny: Podívejte se, o kolik peněz přijde vaše obec

aktualizováno •

Sněmovna schválila daňové změny. Kompenzace peněz pro obce a kraje se zvyšují, jejich rozpočty se po senátním zásahu pohybují zhruba na 80 procentech původního stavu. Mohlo být hůř. Podívejte se, jak je na tom vaše obec.

Reklama

Článek

Zrušení superhrubé mzdy a další vyplácení kompenzačního bonusu silně zasáhly do obecních rozpočtů a hrozilo, že samosprávy přijdou o statisíce až miliardy. Seznam Zprávy připravily unikátní mapu, v níž najdete, jak by se původně plánované změny promítly do obecních rozpočtů. Nyní přinášíme novou verzi podle změn schválených Senátem a následně Sněmovnou. Obce i nadále přicházejí o část příjmů, už ale ne tak výrazně.

Obce si pomohou k téměř 80 % původních rozpočtů

Městské a obecní rozpočty se na konci listopadu ocitly v ohrožení. Ze zákona totiž přichází část daně z příjmů právě do rozpočtů samospráv a nižší daně pro ně znamenají značný výpadek zdrojů. V rozpočtech jim kvůli původní verzi zákona schváleného Sněmovnou chyběla skoro třetina příjmů, samosprávy pak navíc kvůli pozdnímu termínu navržení a schválení zákona přišly o možnost sanovat své finance například navýšením majetkové daně.

Obce a kraje však získaly podporu senátorů a hrozící ztráty se jim částečně sníží. Kompenzace však podle propočtů Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) na slibovaných 80 % nedosáhne.

„Ukazuje se, že daňový balíček je obrovský hazard s naší budoucností a ani pro samosprávy nepřinese nic dobrého. Senát se nepochybně zachoval zodpovědněji než poslanecká daňová koalice ODS, ANO, KSČM a SPD. Náhrady pro obce a kraje však nedosáhnou ani slíbených 80 procent,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Nyní už velkým daňovým změnám od příštího roku nestojí nic v cestě. Senát v upravené variantě zákona ponechal většinu z toho, co již jednou prošlo Sněmovnou. Rozdíly ve výši slev na poplatníka a v kompenzacích pro obce a kraje ve výsledné senátní verzi budou mít podle Ministerstva financí příští rok dopad na veřejné finance 98,7 miliardy a další rok potom 120 miliard korun.

„Stále jsem spolu s řadou starostů napříč politickým spektrem přesvědčen, že by pro stabilitu našich veřejných rozpočtů bylo lepší, aby daňový balíček prezident vetoval a k takto děsivým dopadům by vůbec nedošlo,“ říká Polčák.

K tomu je nutné připočíst další letos přijaté legislativní změny, které budou přinášet nemalé propady v příjmech samospráv, například podzimní kompenzační bonus nebo zpětné uplatnění daňové ztráty.

Prezident Miloš Zeman podle svého nedělního prohlášení však daňový balíček vetovat nebude, ale ani ho nepodepíše. Nechá uplynout třicetidenní lhůtu, zákon pak podepíše předseda Sněmovny. Tím vejde v platnost.

Reklama

Doporučované