Hlavní obsah

Dánská premiérka nemá stání. Kvůli politice podruhé odložila svatbu

Foto: Profimedia.cz

Dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová. Od roku 2015 vede sociální demokraty.

Reklama

Dánská premiérka Mette Frederiksenová musela už podruhé odložit svatbu. Sňatku stojí v cestě nadcházející evropský summit. Poprvé ho zmařily dánské parlamentní volby.

Článek

„Setkání Evropské rady v Bruselu bylo svoláno na červencovou sobotu, kdy jsme měli naplánovanou svatbu. Sakra. Má práce a dánské zájmy však mají přednost. Musíme tedy opět změnit plány,“ okomentovala premiérka nezvyklou situaci na svém facebookovém účtu.

Dvaačtyřicetiletá Mette Frederiksenová a její partner Bo Tengberg tak odkládají svatbu již podruhé. Loni v červnu jim do toho vlezly parlamentní volby, po nichž se Frederiksenová stala premiérkou severské země.

Pár se seznámil již v roce 2014, o tři roky později následovalo zasnoubení. Frederiksenová na Facebooku uvedla, že „se jí snad brzy podaří vdát“ a pochválila trpělivost svého snoubence, který se živí jako fotograf.

Frederiksenová je druhou dánskou ženou v čele prestižního úřadu. V letech 2011 až 2015 předsedala dánské vládě Helle Thorningová-Schmidtová. Tu však podobné problémy nikdy netrápily. Na rozdíl od Frederiksenové se provdala o patnáct let dříve, než se stala premiérkou. Jejím manželem je Stephen Kinnock, britský labouristický poslanec, jehož otec Neil Kinnock v 80. letech vedl Labouristickou stranu.

Po řadě virtuálních setkání naplánovala EU fyzické zasedání Evropské rady, které se bude konat 17. a 18. července. Probírat se má rozpočet EU na období 2021-2027 a budoucí unijní fond na záchranu ekonomik, které tvrdě zasáhla pandemie koronaviru.

Dánsko patří spolu s Nizozemskem, Rakouskem a Švédskem mezi tzv. „Frugal Four“, tedy země zastávající „šetřivou“ část Evropské unie. Této čtyřce vadí výše koronavirového balíčku s názvem Next Generation EU, která má dosáhnout až 750 miliard euro, a také poměr mezi přímými platbami a půjčkami. Proti nim stojí Německo s Francií. Evropská komise částečně vyhověla oběma stranám. Nabízí 500 miliard eur v grantech a k nim přidává možnost půjček ve výši 250 miliard eur.

Reklama

Doporučované