Hlavní obsah

Dánský konstruktér Peter Madsen dostal za vraždu novinářky doživotí

Foto: Tom Wall

Kim Wallová.

Reklama

Madsen svou výpověď několikrát změnil. Že k úmrtí novinářky došlo náhodou, mu ale soud neuvěřil.

Článek

Dán Peter Madsen si u soudu v Kodani vyslechl rozsudek - za vraždu novinářky Kim Wallové má jít na doživotí do vězení. Podle soudu ji uškrtil nebo jí prořízl hrdlo na jeho ponorce.

Obžalovaný své výpovědi několikrát změnil a nabídl dohromady několik verzí příběhu, přičemž odmítl, že by Wallovou zavraždil nebo znásilnil, přiznal ale, že se těla rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře.

Pitva mimo jiné odhalila 14 poranění v oblasti genitálií oběti, což podle prokuratury svědčí o sexuální povaze činu. Příčinu úmrtí novinářky nelze určit s jistotou, ale její plíce vykazovaly rysy mechanického dušení, které mohlo nastat při podřezání nebo udušení oběti.

Státní zastupitelství dále uvedlo, že Madsen čin chladnokrevně naplánoval; na palubu si mimo jiné vzal nástroje, které s sebou běžně nevozil - pilu, šroubováky a nože. Těmi údajně Wallovou před zavražděním mučil.

Madsen zkonstruoval přibližně čtyřicetitunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus a vytvořil tak největší amatérsky postavenou ponorku na světě.

Reklama

Doporučované