Hlavní obsah

Data: Očkovaných ve světě přibývá. V Česku jde hlavně o třetí dávky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Celosvětově se podalo již více než 7,04 miliardy dávek vakcín a necelých 39 procent lidí má ukončené očkování, vyplývá z dat serveru Our World in Data. Seznam Zprávy shrnují pokračující postup vakcinace v Česku i ve světě.

Článek

V Česku se proti koronaviru očkuje již více než deset měsíců a za tu dobu se aplikovalo přes 12 milionů dávek vakcín. Ukončené očkování má momentálně 57 procent lidí, což odpovídá více než 6 milionům obyvatel.

Počet vykázaných dávek vakcín proti covidu-19 se za poslední měsíc zvýšil. Podíl na tom mají zejména posilující dávky, které se aplikují od 20. září. Ty jsou momentálně dostupné všem zájemcům, kteří mají minimálně šest měsíců od ukončeného očkování. Celkem třetí dávku dostalo již 214 240 lidí.

Na konci října se také mírně zvýšil počet lidí, kteří dostali první dávku vakcíny nebo jednodávkovou očkovací látku od společnosti Johnson & Johnson. Jednou z příčin může být, že od začátku listopadu se preventivní testy na covid-19 hradí z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, plně očkovaným, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat.

Portugalsko se blíží k 90 procentům

Nejmenší podíl populace s ukončeným očkováním má z unijních zemí tradičně Bulharsko, jde o necelých 22 procent obyvatel. Nízká proočkovanost je také v Rumunsku (necelých 33 %), na Slovensku (přes 42 %) a v Chorvatsku (44 %). Naopak nejvíce naočkovaných obyvatel má Portugalsko (přes 87 %), Malta (přes 83 %) a Španělsko (téměř 80 %).

Česko patří s necelými 57 procenty ve srovnání s ostatními státy EU k těm méně proočkovaným a je stále pod unijním průměrem, který je momentálně na 65 procentech.

Polovina populace již obdržela alespoň první dávku

Celosvětově má nejvíce lidí s ukončeným očkováním stále Gibraltar (118 procent), kde se na více než stoprocentní proočkovanosti odrazily dávky pro zahraniční pracovníky. Následuje Portugalsko (87 procent) a Spojené arabské emiráty (necelých 87 procent).

Naopak nejméně proočkované jsou africké státy. Plně očkovaných je podle údajů serveru Our World in Data necelých šest procent obyvatel tohoto kontinentu.

Alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo celosvětově necelých 50 procent populace. Momentálně má největší rozdíl mezi počtem obyvatel s alespoň první dávkou vakcíny a těmi, kteří jsou plně očkovaní, Tchaj-wan, ostrov Kiribati, Vietnam a Indie.

Řada států již očkuje takzvanou posilující dávkou vakcíny. Nejvíce jich zatím aplikoval Izrael, Uruguay a Chile.

Reklama

Doporučované