Hlavní obsah

David Rath v mezičase: Radši vězení, než se stát psancem

Nepravomocně odsouzený David Rath o tom, jestli někdy přemýšlel o útěku.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Rok si držel od médií spíš distanc. Nyní pro Seznam promluvil třeba o tom, proč nehodlá využít fakt, že mu zůstal pas.

Článek

Doposud se zdálo, že jsou důkazy navršené v korupční kauze někdejšího hejtmana a čelního politika ČSSD Davida Ratha neprůstřelné. Po třech letech, co příběh uplácení ve Středočeském kraji rozplétají soudy, však nadřízená instance zrušila rozsudek, který exministra zdravotnictví posílal na osm a půl roku do vězení.

Zatímco se čeká na nové kolo soudní bitvy, David Rath získal další čas, ve kterém může šířit svou verzi, jak to bylo s krabicí od vína Malbec napěchovanou sedmi miliony, s níž ho chytla policie. Svou obhajobu od počátku staví na tom, že je nevinný a případ je vykonstruovaný - na politickou objednávku. Rozhovor, který poskytl s téměř roční pauzou redakci Seznam Zprávy, se odehrál v domovské Hostivici, kde se Rath věnuje lékařské praxi.

Je to pár týdnů, co Vrchní soud rozhodl vrátit vaši kauzu krajskému soudu. To je pro vás očividně dobrá zpráva. Čekal jste ale, že by to mohlo klapnout?

Ještě stále nemám zdůvodnění Vrchního soudu, takže teprve uvidím, jestli to pro mě je, nebo není dobrá zpráva.

Já i moji advokáti, stejně jako řada právních expertů, jsme ale od začátku tvrdili, že je ta kauza provázená mnoha nestandardnostmi, protiústavním postupem, mnohými chybami, rozpory mezi důkazy. Takže pro mě není rozhodnutí až takovým překvapením. Čekal jsem, že někde musí narazit, protože těch chyb a problémů je tam tolik, že na nějaké úrovni soudních soustav muselo dojít k tomu, že to narazí.

Když by ne zde v Čechách, tak třeba mezinárodně.

Mezinárodně... Máte vlastně pas?

Já cestuji. Málokdy jen tak pro zábavu, většinou spíš pracovně, ale cestuji.

Nelze se na to nezeptat: Neuvažoval jste někdy o útěku, když máte stále pas?

Tak za prvé, proč. Od začátku tvrdím, že jsem nevinný, takže v jádru pořád částečně věřím, že se najde spravedlnost, takže proč bych utíkal. Jste-li nevinný, máte-li čisté svědomí, což já jsem přesvědčen, že mám, tak proč bych někam utíkal.

Pak je ta faktická věc, že dnešní svět je tak globalizován, že skoro není ani kam utéci. Téměř nenajdete zemi, kde by vás dříve nebo později nevydali. Takže člověk se jenom stává psancem, štvancem, a to do smrti. Když by došlo na nejhorší, je podle mě lepší strávit x let v českém vězení, které je sice podivné, až bizarní, něco mezi Švejkem a socialistickou lidovou armádou, kde se zastavil čas, ale i ona bizarnost jde vydržet. Konečně, většina lidí mé a starší generace socialistickou vojnou prošla a také to vydržela.

„Politika? Bylo to fajn. A stačilo"

Sledujete stále politiku?

V tomhle jsem asi typický Čech. Všichni Češi více či méně sledují politiku. Je to vedle naší záliby v pivu a fotbalu takové, řekl bych, hobby, kde se člověk baví s kamarády, co je v politice. Čili na téhle úrovni ji sleduji. Samozřejmě s určitou výhodou osobní zkušenosti, řekněme osobních kontaktů, které mně dávají možnost i nějakých zákulisních informací.

Rath o jeho vztahu k politice

Přemýšlíte někdy, že byste do politiky vrátil? 

Já myslím, že to bylo fajn a stačilo. Víte, politika samozřejmě zvenku vypadá zajímavě, přitažlivě, ale na druhou stranu je docela vyčerpávající. Jak časově, tak psychicky, když ji děláte pořádně. Pokud ji nechcete pojmout jako takový zabezpečovací ústav, což bohužel takto pojímá většina členů Parlamentu, což mě rozhodně mrzí. Že vidíte, že nevystupují, že nemají žádný názor, že najednou v té Sněmovně má názor deset lidí z dvou set, tak samozřejmě pokud to pojímáte tak, že máte názor, chcete ho říct, nebojíte se o něj pohádat, tak je politika pro vás mimořádně vyčerpávající.

A v Čechách i nebezpečná. Což je třeba i můj případ. Že v podstatě, pokud neodhadnete dobře své okolí, své možnosti, přeceníte své síly, tak vás to může pořádně i semlít.

Jsme v Hostivici, kde trávíte nejvíce času. Můžete říct, kolik tady máte nemovitostí?

Já tady nemám nemovitosti prakticky žádné, protože...

Ale měl jste.

Měl jsem podíly na nemovitostech, ale teď v podstatě ty podíly jsou stále nějak zablokované a další nemovitosti nemám.

Rath komentuje zrušené odvolací řízení.

Korupční kauza kolem Ratha se týká 11 obžalovaných. Nejvyšší trest dostal bývalý hejtman, o rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud manželům Kottovým. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Reklama

Doporučované