Hlavní obsah

Dějiny české losovačky obohatila ústecká finta s bublinkovou obálkou

Foto: Getty Images

Úředníci ministryně Aleny Schillerové rozhodli, že Ústecký kraj má vrátit téměř 200 milionů.

Reklama

Podle závěru Ministerstva financi musel člověk, který losoval vítěze stamilionových zakázek na opravu silnic v Ústeckém kraji, vědět, jaké firmy vybírá z bublinkové obálky.

Článek

Když se na konci povolebních vyjednávání stane novým ústeckým hejtmanem Jan Schiller z hnutí ANO, bude se muset mimo jiné vypořádat s vysokou pokutou, kterou mu zanechali jeho předchůdci.

V uplynulých měsících totiž přišla Ústeckému kraji od Ministerstva financí tři rozhodnutí, v nichž úřad ministryně Aleny Schillerové (za hnutí ANO) zamítl odvolání kraje proti pokutě za veřejné zakázky na opravu silnic a jedné ústecké školy, na které putovaly dotace z Evropské unie.

Podle závěru ministerstva nebyl výběr vítězných stavebních firem u rekonstrukcí silnic férový. A z toho důvodu nyní úředníci ministerstva napsali, že má kraj vrátit za takzvané porušení rozpočtové kázně více než 197,5 milionu korun. Ústecký kraj se ale ještě nevzdává a podal žalobu k soudu.

Jde o další dohru známého příběhu kolem dělení dotací na severozápadě Čech, kvůli němuž už skončily více než tři desítky lidí před soudem. Jak ukazuje tento případ, kauza má ale nejen trestněprávní rovinu.

Rozhodnutí ministerstva se konkrétně týká zakázky na rekonstrukci devětadvacetikilometrového úseku silnice Podbořany–Petrohrad, který stál přes 620 milionů korun. Zakázku realizovaly firmy Herkul a Vodohospodářské stavby.

Jenže ministerstvo nyní potvrdilo, že má kraj z unijní dotace přes 600 milionů vrátit zhruba 128,3 milionu. Jde vůbec o nejpřísnější trest, jaký mohlo dát. V dokumentu, který Seznam Zprávy získaly, se popisuje, že výběr vítěze této soutěže nebyl transparentní.

Losování proběhlo tak, že jeden člověk vložil kartičky do takzvané bublinkové obálky. Na těchto kartách byla čísla otočena vzhůru. Obálku si nemohl nikdo prohlédnout.

„Losující věděl, jaká čísla a kam do obálky vkládá, míchání čísel proběhlo ve zcela nedostatečné podobě, veškeré znaky losování vzbuzují podezření, že losující musel vědět, nebo s vysokou pravděpodobností tušit, která čísla z obálky zpět tahá,“ napsal ředitel odboru financování územních rozpočtů Miroslav Matej.

Na průběh losování si dříve stěžovalo také několik firem. Třeba podle zástupců společnosti Dálniční stavby Prahy byla obálka neprůhledná a plochá. „Takže vložené lístky se nemohly promíchat,“ uvedla firma.

Podle další stavební společnosti Eurovia pak losující kartičky s čísly do obálky nevhazoval, ale jen je rukou vkládal až na dno obálky, kde udělal pohyb z jedné strany na druhou.

Úředník Matej z Ministerstva financí konstatoval, že pro losování měla být místo bublinkové obálky vybrána krabice nebo skleněná koule.

Ve druhém případě pak jde o silnici I/7 z Loun přes Ročov k hranicím se Středočeským krajem. Oprava proběhla v roce 2011 a stála 295 milionů. Z toho 273 milionů přiteklo z Evropské unie.

Vítězem zakázky se stalo sdružení firem Silnice Group a AZ Sanace. Jenže ministerstvo chce nyní 64 milionů z této zakázky vrátit. I v tomto případě – jak napsali úředníci od ministryně Schillerové – nebylo losování transparentní.

V posledním případě zjistilo ministerstvo pochybení při zakázce na opravu ústecké střední průmyslové školy. V tomto případě chce po kraji zpět více než pět milionů.

Kraj se závěry ministerstva nesouhlasí.

„Ústecký kraj se neztotožňuje ani s jedním ze tří rozhodnutí Ministerstva financí,“ uvedl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Podle něho podali proti rozhodnutí úředníků Schillerové v uplynulých týdnech žalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. A ten již také podle Volfa řekl, že kraj zatím do jeho rozhodnutí nemusí peníze vracet.

Reklama

Doporučované