Hlavní obsah

Demonstranti v Hongkongu se shromáždili na letišti, policie je rozehnala

Demonstranti v Hongkongu se shromáždili na letišti, policie je rozehnala.Video: AP

 

Reklama

Nepokoje v Hongkongu pokračují i čtrnáctý týden v řadě. Demonstranti se znovu snažili přerušit dopravu na letišti.

Článek

Hongkongské úřady dnes podnikly kroky k odvrácení plánovaných protestů před mezinárodním letištěm. Policie kontroluje osoby mířící na letiště a prověřuje, zda mají pasy a letenky, napsala agentura Reuters. Hongkong se již několik měsíců potýká s rozsáhlými protesty, jejichž účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobody v důsledku sílící kontroly Pekingu.

„Když protestující předem zveřejnili svůj plán na narušení dopravy v blízkosti letiště, turisté si mohli naplánovat příjezd na letiště dříve. Nijak mě to neovlivnilo, podporuji je,“ řekla agentuře Reuters obyvatelka Hongkongu Emily Lau, která z mezinárodního letiště míří na Tchaj-wan.

Policisté lidem v autobusech a vlacích mířících na letiště také prohledávali zavazadla. Podle reportéra agentury AP zadrželi nejméně dvě osoby poté, co u nich našli obličejové masky.

Úřady se snaží zabránit chaosu z minulého víkendu, kdy demonstranti blokovali přístupové cesty k letišti. Policisté se v sobotu v okolí letiště dostávali do slovních přestřelek s lidmi, kteří chtěli vyzvednout své příbuzné, ale byli vyzváni k odchodu.

„Je to naprosto směšné. Přiletí nám osmdesátiletá příbuzná. Jak se dostane domů bez naší pomoci?“ uvedl jeden z těchto lidí.

K současnému dění v Hongkongu se podle agentury Reuters vyjádřil i americký ministr obrany Mark Esper na tiskové konferenci. „Podporujeme svobodu občanů po celém světě, aby se v poklidu scházeli a vyjadřovali svoje obavy ohledně vlády. A co se týká čínské vlády, tu bychom vybídli ke zdrženlivosti a k tomu, aby s protestujícími začala mluvit. To je ta nejlepší cesta kupředu,“ řekl.

V pátek večer se stovky protestujících shromáždily před stanicí metra v hustě obydlené oblasti na poloostrově Kowloon, kde postavily barikády. Někteří z nich se i přes kovové mříže dostali do uzavřené stanice, kde strhávali informační cedule a stěny pomalovali grafitti. Policie do davu střílela gumovými projektily a zasáhla je slzným plynem a pepřovým sprejem.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila v roce 1997 pod čínskou správu. Od té doby funguje podle zásady „jedna země, dva systémy“ a díky tomuto modelu má některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné. Kritici však tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová tento týden slíbila úplné stažení návrhu zákona o vydávání podezřelých do pevninské Číny. Slib ale aktivisty neuspokojil.

Reklama

Související témata:

Doporučované