Hlavní obsah

Den D pro premiéra Babiše je tu. Žalobce už nebude odkládat rozhodnutí aféry Čapí hnízdo

Andrej Babiš se brzy dozví, jak rozhodne žalobce o kauze Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Termín do konce srpna platí. Státní zástupce nebude podle zdrojů Seznamu žádat o prodloužení lhůty pro rozhodnutí.

Článek

Žalobce, který řeší kauzu Čapí hnízdo, už nebude chtít víc času pro klíčové rozhodnutí v tomto případě.

Během několika hodin – nejpozději zítra – státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodne o dalším vývoji případu, který budí emoce nejen na české politické scéně proto, že v ní čelí stíhání premiér Andrej Babiš.

Seznam zjistil od zdrojů, které mají blízko k vyšetřování této kauzy, že Šaroch nepožádá nadřízené o to, aby mu byla prodloužena lhůta, která vyprší na konci srpna. Do té doby má říct, jak se bude případ dál vyvíjet.

Městské státní zastupitelství v Praze pak podle informací Seznamu nejspíše v pondělí zveřejní na svém webu, jak žalobce rozhodl. Udělá to teprve poté, co zprávu o tomto rozhodnutí dostanou všichni obvinění, respektive jejich obhájci do datových schránek.

Pro rekapitulaci: Kromě Babiše čelí obvinění také manželka premiéra Monika, jeho švagr Martin Herodes, dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, někdejší manažer Agrofertu Josef Nenadál a také bývalá členka společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová.

Stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího vyloučila policie koncem března k vlastnímu řízení. Důvodem bylo, že Babiš mladší dlouhodobě žije ve Švýcarsku. Což vyšetřování kauzy prodlužovalo.

Šaroch má nyní reálně tři možnosti. Může podat obžalobu k soudu. A to s tou právní kvalifikací, kterou mu navrhla policie. Tedy dotační podvod a poškozování finančních zájmů Evropské unie vzhledem k tomu, že jde o eurodotaci ve výši necelých 50 milionů. V takovém případě by obžalobu podle informací Seznamu řešil Městský soud v Praze.

Premiér Babiš ve čtvrtek pro MF Dnes zopakoval, že se žádné trestné činnosti nedopustil. „Nevidím důvod, aby mě někdo obžaloval, protože jsem zkrátka nic nezákonného neudělal,“ řekl Babiš MF Dnes.

Variantou je také to, že by žalobce mohl změnit kvalifikaci kauzy. A to na neúmyslný trestný čin. V tom případě by byl případ Čapí hnízdo promlčen, napsal před nedávnem, server Neovlivni.cz.

Advokáti jednotlivých obviněných pak před několika týdny avizovali, že navrhli žalobci, aby trestní stíhání zastavil. Kvůli tomu, že Šaroch po celou dobu na vyšetřování dohlížel, musel by Babiš a další obvinění přinést silné důkazy, které by ho k tomu rozhodnutí přiměly.

Státní zástupce může také říct, aby policie na případu ještě pracovala. A k tomu by mohlo dojít právě tehdy, když by obhájci předložili nové důkazy, které by bylo nutné ještě prověřit.

Šéf žalobců Pavel Zeman o kauze Čapí hnízdo. Video: Lucie Stuchlíková, Seznam Zprávy

OLAF řekl, že šlo o podvod

Babiš a spol. čelí stíhání pro podezření, že podle obvinění dotaci určenou malým a středně velkým firmám čerpal koncern Agrofert prostřednictvím nastrčené malé firmy, čímž měla vzniknout škoda téměř 50 milionů korun.

Udělení dotace Farmě Čapí hnízdo vyšetřoval také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Vyšetřování skončilo v prosinci 2017 s tím, že byl spáchán podvod. V žádosti o udělení dotace byly uvedeny nepravdivé údaje, byly porušeny právní předpisy a dotace neměla být Farmě Čapí hnízdo vůbec udělena.

Farma nedaleko středočeských Olbramovic nyní spadá pod společnost Imoba, která je stejně jako celý koncern Agrofert zaparkovaná ve svěřenských fondech Andreje Babiše. A právě Imoba po závěrečné zprávě OLAF vrátila na základě výzvy úředníků celou dotaci ve výši 49 960 256 korun.

Imoba ale nechala do dokumentu o vrácení peněz včlenit větu, že vrácení peněz podle ní neznamená, že by porušila podmínky dotace.

Reklama

Doporučované