Hlavní obsah

Den Katalánska. Statisíce lidí vyšly do ulic Barcelony

Den Katalánska. Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Na Den Katalánska, svátek la Diada, vycházejí Katalánci do ulic požadovat nezávislost. Katalánský předseda vlády Quim Torra slibuje boj za uznané referendum o odtržení.

Článek

Obyvatelé Katalánska slaví první připomínkový den od vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Jedná se o svátek la Diada neboli Den Katalánska. Po několik let ho Katalánci využívali jako symbol pro odtržení od Španělského království, ke kterému byli připojeni v roce 1714 po prohře ve válce o španělské dědictví.

K masovému shromáždění v ulicích Barcelony, hlavního města Katalánska, vyzval předseda katalánské vlády Quim Torra. Tímto krokem chce dát najevo jeho boj za závazné a mezinárodně uznané referendum o odtržení. Španělský ministr vlády Pedro Sánchez uzná však jen referendum, které se bude týkat samovlády v autonomním společenství a ne odtržení od Španělska. Podle odhadů se možná sešel až milion lidí.

Katalánsko představuje jednu pětinu celkové ekonomiky království, a proto je pro zbytek země důležitou oblastí. Jako autonomní společenství disponuje vysokou mírou samosprávy v oblastech školství, zdravotnictví a policie. Po vyhlášení nezávislosti na Španělsku 27. října 2017 se ocitlo celé království v ústavní krizi. Referendum, které k vyhlášení vedlo, bylo španělskou vládou prohlášeno za neplatné. Výsledek referenda sice zněl 90 procent pro, avšak účast byla nižší než 50 procent.

Statisíce Katalánců se shromáždily v barcelonské Avinguda Diagonal a vytvořily tak 6kilometrový dav volající po nezávislosti Katalánské republiky. Kromě Katalánců byly do ulic vyslány posílené policejní hlídky.

Quim Torra, který převzal post 131. předsedy katalánské vlády v květnu 2018 poté, co španělská vláda zablokovala další tři kandidáty, oznámil minulý týden začátek nové kampaně za odtržení Katalánska a vytvoření republiky.

Reklama

Doporučované