Hlavní obsah

Den v byznysu: Být manažer v Praze není výhoda. U nich mzdy i klesaly

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 8. září.

Článek

Neberete málo? Velký přehled mezd u nejžádanějších oborů

Vrací se benefity a mírně rostou mzdy, a to napříč všemi obory i regiony, uvedla personální agentura Grafton. Zatímco průměrná mzda v Česku činí 38 275 korun, u jednotlivých profesí i v jednotlivých regionech se výrazně liší. Například Java vývojář si může v Praze vydělat až 130 tisíc korun měsíčně, což je dvakrát víc než v Jihočeském kraji. Naopak pracovník banky na přepážce si vydělá v celém Česku zhruba stejně, a to kolem 40 tisíc měsíčně. Podobně jsou na tom i nedostatkoví svářeči.

Ojetin ubývá

Z trhu ojetin rychle ubývají vozy. Podle údajů AAA Auto jich jen mezi červencem a srpnem v Česku, Polsku, Maďarsku a Slovensku ubylo na 33 tisíc. Průměrná cena meziročně vzrostla o 20 tisíc na 170 tisíc korun. Může za to nedostatek materiálů a čipů pro výrobu nových vozů.

Jak vypadá sklad, který chrlí 10 tisíc balíků denně?

Českému Bonami už nestačí jeho rozšířená hala v Jenči. Rychle rostoucí český e-shop proto nově pronajal tisíce metrů skladovací plochy v nedaleké Dobrovízi. Denně expeduje až 10 tisíc balíků. Jak takový sklad funguje? Podívejte se ve videu.

Zavádění bitcoinu provázely problémy a protesty

Zavedení bitcoinu ve středoamerickém Salvadoru provází problémy. Některé obchody s aplikacemi nenabízely vládou podporovanou peněženku Chivo. Zájem uživatelů o ni neustály vládní servery. Samotná měna se propadla zhruba o deset procent. Vyvolalo to protesty, které musela rozhánět policie.

Roboti hlídají covidová opatření

Mohli by roboti kontrolovat dodržování covidových opatření, případně i zákaz kouření a další nelegální aktivity? Odpověď na tuto otázku testují v Singapuru.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované