Hlavní obsah

Den v byznysu: Proč guvernér ČNB poprvé po letech vynechal část porady?

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 24. března.

Článek

Poslanci po řadě jednání schválili nové, trvalé pravomoci pro Českou národní banku. Po vzoru amerického Fedu nebo Evropské centrální banky budou moci i čeští centrální bankéři provádět kvantitativní uvolňování – tedy nakupovat řadu aktiv včetně státních dluhopisů a tím ovlivňovat jejich dlouhodobý výnos.

Za normu ve Sněmovně několikrát lobboval i guvernér ČNB, který na tiskové konferenci po dnešním jednání o úrokových sazbách uvedl, že kvůli tomu při části jednání snad úplně poprvé za sedm let chyběl. Mimochodem, úrokové sazby bankéři nezměnili.

Suez se ucpal

Na několik hodin se v Suezském průplavu zasekla téměř 400metrová loď, která v dopravní tepně spojující Středozemní a Rudé moře vyvolala dopravní zácpu. Naštěstí se plavidlo podařilo rychle dostat z mělčiny zpět do hlubších vod, nicméně spediční firmy už začaly přemýšlet, kudy zboží do Evropy dostat.

První velký obchod ve stavebnictví

Jeden z prvních velkých letošních obchodů ve stavebním sektoru je po 15 měsících u konce. Skupina Cidem Invest kupuje téměř za miliardu korun firmy Značky Morava a Silverton. Transakci přichystala poradenská společnost MiddleCap. Seznam Zprávám to potvrdila její šéfka Sabina Matzenauerová.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované