Hlavní obsah

Den v byznysu: Naspořené peníze mizí ještě rychleji. Růst cen láme rekordy

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Eva Moniová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 10. září.

Článek

Inflace je nejvyšší za 13 let

Inflace se dál výrazně zvyšuje. Ceny v Česku rostou nejrychleji za 13 let. V srpnu se meziročně zvýšily o 4,1 procenta, oproti červenci rostly o 7 desetin procenta.

Za vysokou inflací stojí růst cen téměř celého spotřebního koše, nejvíc ale u pohonných hmot, potravin a především bydlení. U něj stouplo nájemné o dva a půl procenta a vodné a stočné byly vyšší o pět a půl procenta. Na druhou stranu o zhruba tři a půl procenta zlevnila elektřina a o necelých pět procent zemní plyn.

Po bydlení měly na inflaci vliv ceny alkoholu, tabáku a potravin. Například pivo zdražilo o šest a tři desetiny procenta a tabákové výrobky o zhruba desetinu. Z potravin si lidé meziročně připlatili za oleje, tuky, vejce nebo zeleninu, zatímco ovoce bylo proti loňskému srpnu levnější. Dál rostly ceny oděvů a obuvi.

Rekordní ceny elektřiny na burze

Dál také rostou velkoobchodní ceny elektřiny. Elektřina s dodávkou na následující rok se na pražské energetické burze obchoduje vůbec poprvé za víc než 100 eur za megawatthodinu. Podle analytiků vzroste českým domácnostem cena elektřiny u nezafixovaných produktů o pětinu. Na vině jsou drahé emisní povolenky.

Bankovka s Jiřinou Bohdalovou nalákala sběratele

Výstaviště Letňany otevírá v pátek brány sběratelům. Aby jich nalákal co nejvíc, nabídne jim suvenýr – eurobankovku s Jiřinou Bohdalovou. Fanoušci na ni stojí frontu už několik dní.

Vzniká král autosalonů

Největší prodejce škodovek se stává i největším dealerem vozů Hyundai. Louda Holding totiž koupil dealerskou skupinu Car Star od Czechoslovak group miliardáře Michala Strnada. Důvody popsal exkluzivně pro Byznys Seznam Zpráv kupující Pavel Louda.

Rusové dokončili Nord Stream 2

Plynovod Nord Stream 2, který zdvojnásobí kapacitu vývozu ruského plynu po dně Baltského moře do Evropy, je hotový. Projekt za 11 miliard dolarů má roční přepravní kapacitu 55 miliard metrů krychlových. Plynovod čelil odporu ze strany USA či Ukrajiny a Polska.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované