Hlavní obsah

Deneuveová převzala na Febiofestu cenu za celoživotní dílo, nejlepším filmem festivalu je Střídavá péče

Catherine Deneuveová přijela na Febiofest převzít cenu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Závěr Febiofestu patřil předání ceny francouzské herečce Catherine Deneuveové za celoživotní přínos světovému filmu. Jako nejlepší snímek festivalu vybrala porota film Střídavá péče.

Článek

Předáním cen Kristián za celoživotní přínos světovému filmu francouzské herečce Catherine Deneuveové a jejímu kolegovi režiséru Leosi Caraxovi skončil ve čtvrtek filmový festival Praha - Febiofest. Od poloviny března uvedl v metropoli 179 snímků. Porota soutěžní sekce Nová Evropa v čele s Martou Kubišovou jako nejlepší snímek vybrala film francouzského režiséra Xaviera Legranda Střídavá péče.

Film je příběhem chlapce, kterého spory mezi násilnickým otcem a nešťastnou matkou po rozvodu rodičů dovedou až na okraj propasti. Film má nyní na portálu ČSFD.cz hodnocení 81 procent a objeví se v české distribuci. Cena je spojena s finanční odměnou 5000 eur, v přepočtu 127 tisíc korun.

Zakončení festivalu sledovala reportérka Tereza Willoughby.Video: Redakce Seznam

„Je to velice krásná a velice těžká cena,“ řekla Deneuveová s Kristiánem v ruce. Původně cenu měla převzít už při zahájení přehlídky, ale zdravotní indispozice jí v příjezdu do Prahy zabránila. I proto ji ve čtvrtek převzala z rukou francouzského velvyslance Rolanda Galharaguea, který ji tehdy zastoupil. „Můj syn je rovněž herec, hraje v divadle, a tak bych mu toto ocenění ráda věnovala,“ dodala. Leos Carax, který za svou více než třicetiletou kariéru natočil pouze pět celovečerních filmů, byl stručný. „Moje dcera miluje ceny,“ konstatoval.

Počtvrté udělil Febiofest cenu Amnesty International. Získal ji film Vnitřní život režiséra Philippeho Van Leeuwa natočený v koprodukci Belgie, Francie a Libanonu. Odehrává se na sídlišti v Damašku, poukazuje na nesmyslnost a krutost válečného konfliktu skrze postavy obyčejných, bezbranných lidí.

Hosté v multikině Cinestar Anděl pak zhlédli americko-britské sportovní drama Souboj pohlaví. Režiséři Valerie Farisová a Jonathan Dayton je loni natočili na motivy skutečného duelu, ve kterém se v roce 1973 na kurtu potkala tehdejší světová jednička a vítězka řady grandslamů Billie Jean Kingová a pětapadesátiletý tenisový veterán Bobby Riggs. Hlavní role ztvárnili oscarová herečka Emma Stoneová a Steve Carell. Do českých kin přijde 5. dubna.

I když byl letošní 25. ročník mezinárodního filmového festivalu v metropoli oficiálně ukončen, projekce pokračují ještě v pátek. Od 26. března do 21. dubna se jeho ohlasy uskuteční v dalších 16 městech.

Ceny Kristián převzali v průběhu jubilejního ročníku i česká filmová legenda Daniela Kolářová, francouzský šansoniér Charles Aznavour, který během své pozoruhodné filmové kariéry účinkoval ve více než šedesáti filmech, a jeho krajan režisér Arnaud Desplechin.

Reklama

Související témata:

Doporučované