Hlavní obsah

Desetitisíce lidí vytvořily v Baskicku 202 km dlouhý lidský řetěz, chtějí sami rozhodnout o nezávislosti

Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Desetitisíce zastánců nezávislosti Baskicka dnes vytvořily 202 kilometrů dlouhý lidský řetěz, který měl symbolizovat jejich právo hlasovat o budoucnosti regionu.

Článek

Účastníci akce jsou přesvědčeni, že Baskové mají právo sami rozhodnout o svém osudu. Španělská vláda ale trvá na tom, že jakékoli hlasování o nezávislosti jakéhokoli regionu ve Španělsku je nezákonné.

Dnešní lidský řetěz zorganizovala baskická iniciativa Gure Esku Dago (V našich vlastních rukách). Řetěz lidí držících se za ruce se táhl od San Sebastiánu (baskicky Donostia) až po baskický parlament ve městě Vitoria-Gasteiz.

Španělská ústava, která byla vytvořena v roce 1978 po pádu diktátorského režimu Franciska Franka, však obsahuje ustanovení, že Španělsko je nedělitelné. Na právní bariéru narazila loni i katalánská vláda při uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska. Toto referendum bylo podle Madridu a španělských soudů nezákonné a někteří katalánští politici jsou nyní ve vazbě a čelí obvinění ze vzpoury.

Po jednostranném vyhlášení nezávislosti katalánským parlamentem Madrid loni na podzim převzal přímou kontrolu nad Katalánskem. Novou vlastní regionální vládu má region od minulého týdne.

Bývalý španělský premiér Mariano Rajoy z konzervativní Lidové strany byl kritizován za to, jak se vůči katalánské krizi staví. Minulý týden však byla jeho vládě vyslovena nedůvěra a k moci se dostali socialisté v čele s premiérem Pedrem Sánchezem, který vyzval k obnovení dialogu s katalánským vedením.

Mnozí Baskové se domnívají, že i oni by měli mít právo hlasovat o budoucnosti regionu. Většina Basků přitom nezávislost nepodporuje. Baskicko už má velkou míru autonomie, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované